Muhtar Akademisi konusundaki protokol kapsamında, 81 ildeki tüm devlet üniversitelerinde 50 bin 376 muhtara, kırsal ve kentsel olmak üzere 28 başlıkta eğitim verileceğini söyleyen Soylu, bunlar arasında Türk idari yapısı, anayasa ve insan hakları, resmi yazışma usul ve esasları, ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetle mücadele, kamu kurumlarıyla ilişkiler, afet ve acil durum eğitimi gibi konular olduğunu belirtti.
Soylu, bugüne kadar muhtarlık sistemine katkı sağlayan birçok adım attıklarına işaret ederek, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, muhtarlarımız artık sadece ikametgah veren, mühür basan, belirli birkaç görevi yapan, klasik olarak tanımlanmış o görevlerin çerçevesi içinde kalan bir noktada değildir." dedi.
Bakan Soylu, muhtarların, afetle mücadeleden uyuşturucuyla mücadeleye, kaçak göçle mücadeleden metruk binalara, kadına yönelik şiddetle mücadeleden çocukların okullaşmasına kadar tüm meselelerde etkin ve etkili olan kaideli devletin en önemli organlarından biri olduğunu vurguladı.
Özel güvenlik eğitimi protokolü
Bugüne kadar özel güvenliklere hizmet kalitesini artıran eğitimler verildiğini ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
"Özel güvenlik eğitim kurumlarında temel ve yenileme eğitimlerinde, üniversitelerin koruma ve güvenlik programı bulunan meslek yüksekokullarında uygulanan programların, günün şartlarına uygun olarak güncel hale getirilmesi ayrıca özel güvenlik görevlilerine, görev yaptıkları alanlara göre alan ve branş eğitimlerinin daha yüksek standartta verilmesi temel hedefimizdir. Bununla ilgili olarak bir proje hazırlandı, ihtiyaçlar tespit edildi ve bu çerçevede Yükseköğretim Kurulu ile özel güvenlik eğitimleri iş birliği protokolü hazırlandı."
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar da iki protokol ile yükseköğretim kurumlarının yerel yönetimlere ve özel güvenlik sektörüne sundukları hizmetlerin daha sistematik olacağını ve çeşitleneceğini ifade etti.
YÖK tarafından sertifika verilecek!
Muhtar Akademisi kapsamında muhtarlara 81 ildeki yükseköğretim kurumları kampüslerinde ikişer haftalık eğitim programı uygulanacağını söyleyen Erol Özvar, şu bilgileri paylaştı:
"Eğitim sonunda katılımcılara yükseköğretim kurumları tarafından sertifika verilecek. Köy ve mahalle muhtarlarımıza verilecek seminerler, kent ve kırsal bölge farklılıklarına göre ihtiyaçlar düşünülerek planlandı ve bu çerçevede farklılaştırıldı. Eğitim programları, mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlar çerçevesinde güncellenecek ve dönüştürülerek devam ettirilecek."
Özel güvenlik programlarının içerikleri güncellenecek
Erol Özvar, ikinci protokolün İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile imzalanan, özel güvenlik sektörünün ihtiyaç duyduğu personel yetiştirilmesine yönelik olarak sağlanacak özel güvenlik eğitimi programı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu ön lisans programı, çağımızda gittikçe önemli bir sektör haline gelen özel güvenlik alanında hem bir program güncellenmesi hem de programların standartlaştırılması adına önemli bir başlangıçtır. Protokol sayesinde, özel güvenlik alanında faaliyet gösteren programların içeriklerinde bir güncelleme sağlanacak ve böylece Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği halinde programların özellikle güncel mevzuata uygunluğu sağlanmış olacaktır."