Kızıltepe ilçesi Otogar Miting alanında kurulan yeşil zeytin pazarında hareketlilik yaşanıyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden  olan yeşil zeytinde özellikle İskenderun ürünün bereketli bir hasat dönemi geçirmesi hem satıcıların hem de müşterilerin yüzünde memnuniyet ifadesi oluşturdu.

Kızıltepe Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral, bu sene zeytin rekoltesinin yüksek olduğunu özellikle İskenderun zeytinin hem kalite açısından hem de fiyat açısından enflasyona göre iyi durumda olduğunu belirtti.

Bu yıl zeytin rekoltesinin yüksek olduğunu ancak bazı bölgelerde fazla yağmur yağmadığından değişiklik gösterdiğini ifade eden Oral, "Bu sene rekolte iyi yalnız illere ve bölgelere göre değişiyor. Mesela Nizip'te bu sene yağmur yağmadı, yüce Allah'ın takdiridir tabii ki. Nizip cinsi damak tadı güzel olan bir zeytindir. Ancak sulak olduğu için damlama sistemi diye bir teknoloji çıkmış. Artık herkes onu kullanıyor. Zeytin ağacının dibine sürekli sulama yapılırsa damak tadı da kalmaz. Yağmur yağmadığı için üreticiler çaresizlikten ağaçları suluyorlar. O ürün doğal lezzetini vermiyor." şeklinde konuştu.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde temin edilen zeytin çeşidine de değinen Oral, bazı satıcıların fırsattan istifade ederek farklı zeytin çeşitlerini fahiş fiyata sattıklarını bunu yapanları da kınadıklarını belirtti.

"35 liralık zeytini 60 liraya vermek vebaldir"

Kızıltepe Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral

Oral, "İskenderun zeytini güzel. Bugünkü enflasyon şartlarına göre fiyatı da uygundur. Ancak şöyle bir durum aynı zeytini mesela 45,50 veya 60'a kadar satanlar var. Bu tür şeyler ayıptır ve ben bunu yapanları da kınıyorum. Bunu yapan insanın biraz vicdan sahibi olması lazım. 35 liralık zeytini 60 liraya vermek vebaldir. Ayrıca İskenderun zeytininde kurt olayı durumu da olabiliyor. Bazı bölümlerde çok fazla çıkıyor, bazılarında az çıkıyor. Fiyat olarak da iyi bir İskenderun zeytini 32, 33 bandında seyrediyor." dedi.

İskenderun'dan getirilen zeytin çeşitlerini açıklayan ve farklı zeytin çeşitlerini fahiş fiyata satanlara karşı vatandaşların bu tür oyunlara karşı bilinçli olması hususuna değinen Oral, "Bazı insanlarımız zeytin alınca hangi tür olduğunu bilmediğinden fiyat karışıklığına da sebebiyet verebiliyor. Çünkü vatandaş hangi çeşit zeytin olduğunu bilmediğinden bazılarına fazladan fiyat biçiliyor. Bu tür meseleleri yapanları da kınıyorum. İskenderun zeytini topak zeytiniyle daha çok karıştırılıyor. Biz bildiğimiz doğru güzel yoldan Allah'ın izniyle şaşmayacağız. İskenderun topağı, dere koyunda yetişir, Arsus'ta yetişir, Kurtbağı'nda yetişmektedir. İskenderun topağı ile İskenderun gemliği iki ayrı zeytin çeşididir. İnsanlar bu tür çeşitleri öğrenirse mağduriyet de ortadan kalkmış olur." ifadelerini aktardı.

"Bu sene Kızıltepe bölgesi için zeytin enflasyona göre güzel"

Oral, Kızıltepe bölgesi için de zeytin rekoltesini ele alarak, "Bu sene Kızıltepe bölgesi için zeytin enflasyona göre normal yani esnaf kazanıyor inşallah. Ama bu bölgenin zeytininin yağ rekoltesi diğer bölgelere göre düşük olur. Nizip, İskenderun, Balıkesir, Muğla yani kısacası Ege Bölgesine göre bir tutulmaz. Mesela bu bölge için 10-12 kilo arası bir kilo yağ verir. Onların zeytini 10-12 kilo arası 3 veya 4 kilo arasında verir." şeklinde konuştu..

Zeytin satışı yapan esnaf Galip Alkan, bu sezon zeytin rekoltesinin yüksek olduğunu ve bu durumdan memnun kaldıklarını dile getirdi.

"Elhamdülillah çok şükür bu sezon hasat iyi geçti"

 Esnaf Galip Alkan

Esnaf Alkan, "Elhamdülillah çok şükür bu sezon zeytin hasadı iyi geçti. Kazancımız iyi. Biz halimizden memnunuz fakir ve muhtaçların da Allah yardımcıları olsun. Geçen seneye göre zeytin maliyeti biraz yüksek olmuş Allah milletimizin yar ve yardımcısı olsun." dedi.

Zeytinleri temin ettikleri bölgeleri ve farklı zeytin çeşitlerini aktaran Alkan, "Zeytini Hatay, İskenderun, Nizip, Ayvalık taraflarından getiriyoruz. 5-6 çeşit zeytin mevcuttur. Gemlik, topak, Ayvalık gibi birçok ürünlerimizde var." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)