Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde Sobacılar Pazarındaki üreticiler, kış  mevsiminin gelmesiyle beraber sobaya talebinin arttığını belirtti.

Şehir merkezlerinde doğal gaz kullanımından dolayı satış yapamadıklarını söyleyen sobacılar, bazı kırsal bölgelere soba satışı yaptıklarını ifade ettiler.

Teknolojiye direndiklerini ve mesleklerinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten sobacılar, satışlarını Irak'ın kuzeyi ve Suriye gibi ülkelere gönderdiklerini vurguladılar.

 

Sobacılar ve Bakırcılar Odası Başkanı Adnan Oncu ise "Doğunun bütün sobası Urfa'dan gidiyor. Şırnak, Mardin ve Ağrı'ya kadar soba gidiyor. Bu sene Suriye ve Irak'a soba gönderdik." diye konuştu.

"Üretimimizin yüzde 80'i Kuzey Irak ve Suriye'ye gidiyor"

Yurt dışına soba ihracatı yaptıklarını belirten Halil Topraklı, "Urfa'da soba satışlarımız yok, doğu illerine, Kuzey Irak ve Suriye'ye satış yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Hazirandan aralık ayına kadar kova ve soba imalatı yapıyoruz. Urfa'da soba çok önemlidir. Ata mesleği olduğundan dolayı bu işi yapıyoruz.  Doğuda kışlarımız uzundur.  Urfa'da kış fazla yok. Soba çeşitleri çoktur. Yuvarlak, köşeli gibi sobalar var. En çok yuvarlak sobaya rağbet var. Yuvarlak sobanın ısıtması güzeldir. Demir sac malzemenin fiyatı yüksek diye soba fiyatları da yüksektir." dedi.

"Sobaya rağbet azaldı"

Doğal gaz ve elektrikli ısıtıcıların soba satışlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Ahmet Göçmen, "1981'den beri sobacılık yapıyoruz. Urfa'da sobacılık kültürü geçmişte iyiydi. Bu aralar iyi değil. Yaptığımız ürünleri satamıyoruz. Şu anda alım gücü yok. Sobalar sera ve kahveler için satılıyor. Kırsal kesim dışında soba alan yok. Sobalar Kuzey Irak ve Suriye'ye gidiyor.  Geçmişte soba kültürümüz vardı ama günümüzde doğal gaz, klima ve elektrikli ısıtıcılar arttı, bu nedenle sobaya rağbet azaldı." şeklinde konuştu.  (İLKHA)