Kimi ilaçların tedarikinde önemli sıkıntı yaşandığına dikkat çeken eczacılar, bu sorunun bir yıldır artarak devam ettiğini ifade etti.
Uzun zamandır birçok ilacın bulunamadığını söyleyen Eczacı Yunus Ekinci, zamlardan önce ilaçların daha çok bulunmamaya başladığını vurguladı.
Özellikle çocuk şuruplarında, soğuk algınlığı ve ateş düşürücü gruplarında birçok ilaç yokluğunun halen devam ettiğini dile getiren Ekinci, ilaç depolarında da uzun zamandır ilacın olmadığını belirtti.
Bu durumdan dolayı hastaların eczaneleri tek tek dolaşmak zorunda kaldığını ifade eden Ekinci, ilaç sıkıntısının hem kendileri hem de vatandaş için büyük sorun haline gelmeye başladığını kaydetti.
Yunus Ekinci
"İlaç üretiminde büyük bir sıkıntı var"
"Şu an yüzde 60'larda ilaç yokları var" diyen Ekinci, "Uzun zamandır ilaç yokları devam ediyor ve herhangi bir gelişme de olmuyor. Euro kuru düşük olduğundan dolayı ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. İlaç üretiminde büyük bir sıkıntı var. Sağlık Bakanlığının bir an önce ilaç yoklarının bitmesi için çözüm bulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Şu an eczanelerde ilaç sıkıntısının had safhada olduğuna işaret eden bir diğer Eczacı Doğan Acar ise ilaç konusunda en çok sıkıntı çektikleri bir dönemi yaşadıklarını söyledi.
"Basit bir antibiyotik ilacı bile bulmakta sıkıntı yaşıyoruz"
Özellikle ithal ilaçların, zam gelecek düşüncesiyle ya stok yapıldığını ya da firmaların ilaçları Türkiye pazarına sunmadığını savunan Acar, en çok da ithal ilaçlarda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Çoğunun da önemli ve sürekli kullanılan ilaçlar olduğunu aktaran Acar, "Özellikle gebelerin kullandığı birkaç ilacı bulmakta çok sıkıntı yaşadığımız gibi genel olarak tüm ilaçlarda sıkıntı var. Basit bir antibiyotik ilacı bile bulmakta sıkıntı yaşıyoruz." dedi.
Doğan Acar
"İlaç sorunu çözülmelidir"
İlaç teminindeki sıkıntıyı en çok da hastaların yaşadığını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:
Nöbetlerimizde bazen günde 50 tane sattığımız ilaçları bile bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Özellikle son bir yıldır tüm ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Bu mağduriyeti tabi ki en çok hastalar yaşıyor. Hastalara yok çekmekten sıkıldık. Hastalarımız da bu durumdan çok şikâyetçi. İlaç sorununun çözülmesi için ithal ilaçlardaki Euro kur fiyatının yükseltilmesi gerekiyor.
"Çoğu eczane kapanma eşiğinde"
Konuşmasının devamında Acar, "İlaçlardaki fiyat artışı bizim için kârın dışında zarardır. Çünkü son yapılan fiyat artışıyla birlikte eczanelerin kâr oranı yüzde 40'tan yüzde 17'lere düştü. Bu yüzden çoğu eczane kapanma eşiğinde. Çünkü masraflar arttı ve kâr oranımız düştü. Bir çalışanın bize maliyeti neredeyse 10 bin liraya ulaştı. Hükümete çağrımız ilaç fiyatlarına acil bir çözüm bulmalarıdır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)