Çin'de koronavirüs vakaları, sonbaharla birlikte tırmanışa geçti.
Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte belirti gösteren 262 vaka kaydedildi.
Belirti göstermeyen 1244 vaka kayıtlara geçti. Vaka sayısı, son 4 günde 1000'i aştı.
200 milyon kişiyi etkiliyor
Japon yatırım bankası Nomura'nın verilerine göre, 24 Ekim itibarıyla ülke genelinde 28 şehirde kısmi kapanma tedbirleri uygulanıyor. Tedbirler yaklaşık 200 milyon kişiyi etkiliyor.
Ülkenin üçüncü büyük şehri olan güneydeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da dördüncü haftasında salgın dalgası nedeniyle "yüksek riskli" ilan edilen metropol bölgelerin sayısı artarken vatandaşlara evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı.
Yeni kapanma tedbirleri
Koronavirüs salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Hubey eyaletinin merkezi Vuhan şehrinde yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı Hanyang ilçesinde pazar gününe kadar kapanmaya gidildi.
Uzayan karantinalar tepki çekiyor
Ülkenin kuzeyindeki Çinghay eyaletinin merkezi Şining şehrinde de 1 Ekim'i izleyen Ulusal Gün Haftası Tatili'nde ortaya çıkan vakalar nedeniyle ilan edilen karantina hala devam ediyor. 2,5 milyonluk şehirde gıda teminindeki sıkıntı nedeniyle temel ürünlerin fiyatlarının arttığı bildirildi.
Tibet Özerk Bölgesi'nde de uzayan karantina ve kapanma tedbirleri nedeniyle Han Çinlisi göçmen işçilerin büyük çaplı protestoları sosyal medyaya yansıdı.
300 bin işçi, salgın koruma tedbirleri altında çalışıyor
Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou'da, koronavirüs vakaları nedeniyle kısmi karantina tedbirleri uygulanıyor. Apple'ın akıllı telefonu iPhone'ların üretildiği en büyük tesislerden olan Tayvanlı Foxconn şirketinin kentte fabrikasında kapalı devre üretime geçildiği, yaklaşık 300 bin işçinin salgın koruma tedbirleri altında çalıştığı bildirilmişti.
Öte yandan ülkenin kuzeyindeki Şaanşi eyaletinin Datong ve Şansi eyaletinin merkezi Şian şehirlerinde de yerel salgınları önlemek için ilave tedbirler alındığı bildiriliyor.
Vaka sayılarının görece az olmasına ve büyük bölümünün hastalık belirtisi göstermemesine rağmen karantina tedbirlerine başvurulması, Çin'in "sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerindeki ısrar edeceğine işaret ediyor.
Koronavirüs vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor.
Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.