AB üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, Avrupa'daki enerji krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Lüksemburg'da bir araya geldi.

Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Çekya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, "Gaza tavan fiyat uygulanması ve TTF'deki (Avrupa gaz piyasası) düzeltme mekanizmasını görüştük. Bu mekanizma hakkında oldukça farklı görüşlerimiz var" dedi.

Sikela, gaz fiyatını sınırlamanın, piyasadan gaz tedarik edilmesini olumsuz etkilememesi gerektiğini belirtti.

Komisyonun, geçen hafta yüksek enerji fiyatlarını düşürmeye yönelik üçüncü acil durum önlem paketini sunduğunu hatırlatan Sikela, AB liderlerinin, Komisyona elektrik üretimi için gaz fiyatının sınırlandırılması da dahil olmak üzere daha fazla adım atması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Jozef Sikela, enerji bakanlarının paketin temel unsurlarını belirlemek üzere "genel bir tartışma" gerçekleştirdiklerine işaret etti.

"Bakanlar, ortak gaz alımına odaklanmamız gerektiği konusunda anlaştılar" diyen Sikela, üye ülkelerin, elektrik ve gaza dinamik fiyat üst sınırı getirilmesine de geniş ölçüde destek verdiklerini ifade etti.

Bu fiyat üst sınırının özellikle panik durumunda piyasalarda aşırı artışları önleyeceğini söyleyen Sikela, paketin kabul edilmesi için enerji bakanlarını 24 Kasım'da olağanüstü toplantıya çağırdığını vurguladı.

İspanya ve Portekiz'de uygulanan ve elektrik üretiminde kullanılan gazın fiyatını sınırlayan "İber Yarımadası modeli" konusunda Sikela, "Tartışmamızı daha ileriye taşıyabilmek için somut bir Komisyon teklifine ihtiyacımız var" dedi.

Sikela, toplantıda yapıların enerji performansları konusunu da ele aldıklarına dikkati çekerek, Avrupa'da enerjinin yüzde 40'ının yapıların ısınması ve aydınlatılması gibi alanlarda tüketilmekte olduğunu bildirdi.

Binaların ortalama enerji performansının iyileştirilmesinin uzun dönemde çok faydaları olduğuna işaret eden Sikela, bu konuda bakanların bir uzlaşı sağladıklarını, düzenlemeyi, Avrupa Parlamentosu (AP) ile müzakereye başlayacaklarını aktardı.

Öte yandan, uzlaşıya göre, 2030'dan itibaren bütün yeni binaların zararlı gaz salmayacak biçimde sıfır emisyonlu olması, mevcut binaların da 2050 yılına kadar emisyonsuz hale getirilmesi öngörülüyor. (İLKHA)