Basın açıklamasını okuyan Tekdemir, kentteki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin niteliğinin artırılması, sorunları giderilmesi, öğrencilerin başarısının artırılması ve eğitim çalışanlarının güvenli ve verimli bir biçimde görevlerini yapabilmelerine destek olmak amacıyla sorunlara çözüm önerisi sunduklarını belirtti.

Okulların temizlik ve güvenlik personeli sorunu söyleyen Tekdemir, "İlimizde temizlik personeli tedarikinde bir önceki yıla nazaran artış sağlanabilmişse de mevcut temizlik personeli sayısı reel ihtiyacı karşılamamaktadır. Bu nedenle okullarımıza temizlik personeli veya temizlik personeli alımı için ödenek tahsis edilmelidir.

Okullarımızın Güvenlik personeli sorunu devam etmektedir. Öğrenci ve okul personelinin okul çevresinden kaynaklanabilecek her türlü istenmeyen davranışlara karşı korunmaları amacıyla okulların güvelik personeli ihtiyacı karşılanmalıdır.

Kırsal bölgelerde yer alan okullarımızın kış mevsimi yaklaşırken kalorifer ateşçisi bulma sorunları baş göstermiştir. Bu konuda ivedilikle adımlar atılmalı, okullara bu ihtiyacı karşılayıcı nitelikte personel tahsisi yapılmalıdır. " dedi.

Okul ihtiyacı ve kalabalık sınıflar

Kentteki okul ihtiyacı ve kalabalık sınıfların durumuna dikkat çeken Tekdemir, "İlimizde 2019 yılında plansız şekilde yıkımı gerçekleşen okulların eğitim ve öğretime verdiği zarar, öğrenci ve öğretmene olumsuz yansımaları devam etmektedir. Özellikle İç Bağlar, Tekel Kavşağı, Seyrantepe bölgelerinde öğrencilerimizin eğitim imkanlarından sağlıklı ve verimli bir şekilde yararlanmaları sorun teşkil etmektedir. Bir an önce Yık-Yap kapsamında yer alan okulların arsa sorunu, ihale, sözleşme, yer teslimi ve inşaat süreçlerinin hızlandırılması gerekmektedir. Kimi okullarda özellikle 1. Sınıflarda mevcutların 60’lara dayanması sorunu ek derslik veya konteyner derslikler yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. sınıflarda öğrenci mevcutlarının kalabalık olması öğrenci sağlığı, güvenliği, kişilik ve akademik gelişimine olumsuzlukları, sınıf yönetiminde güçlük ve risklere neden olduğu görülmeleridir." ifadelerini kullandı.

Etüt Diyarbakır Projesi

Tekdemir, "ETÜT Diyarbakır projesi Kursların verimlilik ve kalite düzeyini artırmayı amaçlasa da, özellikle ortaöğretimde öğrencilerin Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına erişimlerini kısıtlamaktadır. Etüt Diyarbakır Projesi, Liselerde sadece belirli okulları kurs merkezi olarak düzenlemektedir. Ulaşım problemleri, eğitim ortamına yabancılık Etüt Diyarbakır Projesine katılımı ve amaçlanan faydaları olumsuz etkilemektedir. Ayrıca Proje kapsamında görev alan öğretmenlerin hangi ölçüt ve kriterlere göre seçildiklerine bir açıklık getirilmemiştir. Projede görev alamayan ve DYK kurslarında kurs görevi alma haklarını kullanmayan öğretmenlerimiz ekonomik olarak da örselenmektedir. Liselerde öğrencilerin talebine bakılarak, öğretmen ihtiyacını karşılayabilen bütün okullarda Destekleme ve Yetiştirme Kursları açılmalıdır." şeklinde konutu.

Kürtçe seçmeli dersler ve öğretmen eksiği

Kürtçe öğretmen ataması yapılmadığı için seçmeli derslerin boş geçtiğini belirten Tekdemir," "İlimiz genelinde 5 bin civarında öğrenci Kürtçe Seçmeli ders tercihinde bulunmuştur. Ancak yeteri kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılmadığından Kürtçe seçmeli dersler verimsiz yer yer boş geçmektedir. Acilen önümüzdeki ek ya da ilk atama döneminde Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu öğretmenlerden yeteri kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılmalıdır. Öğretmen ataması yapılmak suretiyle sorun kesin çözüme kavuşturulana kadar derslerin daha verimli geçmesi adına bu dersi seçen öğrencilerin bulunduğu okullarda yoksa istekli öğretmenlerin bulunduğu başka okullardan öğretmenlerin Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile Kürt Dili ve Edebiyatı kurslarına yönlendirilmeleri ve aldıkları sertifikalarla Kürtçe seçmeli derslerde görevlendirilmeleri sağlanmalıdır." dedi.

Şikayet ve soruşturmalar

"Diyarbakır Eğitim Ortamının sürekli şikayet ve soruşturma olaylarıyla gündem olması, yönetici ve öğretmenlerde güvensizlik, moral ve motivasyon bozukluğuna neden olmaktadır." diyen Tekdemir şu ifadeleri kullandı:

Eğitim Diyarbakır yerine soruşturma Diyarbakır algısını pekiştirmektedir. Acaba başıma ne gelir endişesi ile güvensiz ve güvencesiz çalışma ortamının eğitim çalışanlarının başarı ve verimliliğini olumsuz etkilediği görülmelidir. Bir an önce Diyarbakır eğitim ortamı soruşturma, açığa alma, görevden alma tehdit ve baskısından arındırılmalıdır.

Yöneticilerin unvan ve yer değişiklikleri

İl ve ilçelerde görev ana kademede görev yapan yöneticilerin mahkeme kararları ve idari tasarruflarla yerlerinden edilmeleri istekleri dışında unvan değişikliğine uğramaları mahkeme süreçlerindeki başvuruların artmasına eğitim yönetiminde istikrarın bozulmasına, iş barışının zedelenmesine ve kişilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu konuda yöneticilerin rızaları alınarak tasarruflara gidilmeli, eğitimde istikrar, yönetimde süreklilik sağlanmalıdır.

Tip 1 Diyabet hastası öğrenciler

Kentte yaklaşık 300 civarında Tip1 Diyabet hastası öğrenci bulunduğunu söyleyen Tekdemir, " Bu öğrencilerimizin eğitim öğretimdeki günlük yaşamını kolaylaştırmak, sağlık aktivitelerini düzenlemek amacıyla sensör desteği sağlanmalı, bu konuda il düzeyinde kampanya ve çalışmalara öncülük edilmelidir." dedi.

Norm fazlası ve geçici görevlendirmeler

Tekdemir açıklamasının devamında, "Eğitim kurumlarında norm kadro güncellemeleri yapılırken hassas davranılmalı. Keyfi uygulamamalara gidilerek mağduriyet oluşturulmamalı. Norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak yerleştirmeler yapılmalıdır.

Öğretmenlerin ve yöneticilerin geçici görevlendirmeleri yapılırken, sağlık ve güvenlik başta olmak üzere mücbir sebepler ve objektif kriterler dikkate alınmalıdır. Bu konuda keyfi uygulamalardan kaçınılmalıdır." dedi.

Mezun öğrenci izleme ve rehberlik faaliyeti

"Mezun Öğrenci İzleme ve Rehberlik Modülleri aktif hale getirilmelidir." diyen Tekdemir, "İl düzeyinde doğru yönlendirmeler ve istihdam edilebilirlik yönünde girişimlere yoğunluk kazandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Okul çevre güvenliğinin artırılması gerektiğini belirten Tekdemir, "Okul çevresinin ve okula yakın park alanlarının denetimi yapılmalıdır. İstenmeyen davranış ve alışkanlıkların engellenmesi adına önleyici müdahale kapsamında düzenli denetimler gerçekleştirilmelidir." dedi. (İLKHA)