Meclis Başkanı Şentop, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk ve Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandroković’in ev sahipliğinde başkent Zagreb'de düzenlenen Kırım Platformu Birinci Parlamenter Zirvesi’nde konuştu.

Türkiye'nin, Kırım Platformumun teşkilini en başından beri desteklediğini belirten Şentop, geçen yıl ve bu düzenlenen programlara en üst düzeyde katıldığını hatırlattı.

Şentop, "Bu yaklaşımın temelinde Türkiye’nin, Kırım ve ilhak altındaki diğer bölgeler dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteği yatmaktadır. Kırım, ayrıca soydaşlarımız Kırım Tatarlarının anavatanıdır. Konu, stratejik, tarihi ve ekonomik boyutu bir kenara, bizim için bu yanıyla da önem arz etmektedir. Zira, Kırım Tatarları da diğer tüm halklar gibi kendi yurtlarında hür ve güvenli bir şekilde yaşamayı hak etmektedir." dedi.

"Türkiye, Kırım’ın ilhakını tanımamıştır, tanımayacaktır, Ukrayna’ya ve Kırım Tatarlarına gerek ikili gerek çok taraflı platformlarda desteğini sürdürecektir."  diyen Şentop, şöyle devam etti: "BM’de her yıl ele alınan Kırım konulu yasa tasarılarına ortak sunucu olmamız bunun en somut göstergelerinden biridir. Ancak bildiğiniz üzere, BM önündeki hiçbir ciddi soruna çözüm bulamadığı gibi mevcut soruna da çözüm geliştiremiyor. Bu durum Türkiye olarak her zaman ve zeminde 'Dünya beşten büyüktür' ifadesiyle vurguladığımız uluslararası kuruluşlardaki reform ihtiyacının da açık bir göstergesidir."

Şentop Türkiye’nin, başta Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal olmak üzere Kırım’da özgürlüklerinden mahrum edilenlerin durumunu da yakından takip ettiğini ifade ederek söz konusu kişilerin en kısa zamanda serbest bırakılmalarını temenni ettiklerini söyledi.

Ukrayna’daki savaşın, Rusya tarafından 30 Eylül’de alınan ilhak kararıyla yeni bir aşamaya geçtiğini belirten Şentop, Türkiye'nin, Kırım’da olduğu gibi Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un ilhakını da tanımadığını vurguladı.

Bu tasarrufların, Türkiye nezdinde yok hükmünde olduğunu kaydeden Şentop, "Uluslararası hukuka aykırı bu adımları reddettiğimizi bu vesileyle de huzurlarınızda kayda geçirmek isterim. 24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşta on binlerce Ukraynalı hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerlerinden oldu ve Ukrayna’nın pek çok şehri ciddi yıkıma uğradı. Savaş en çok bölgemizi etkilemektedir. Bununla birlikte, savaşın küresel faturası da her geçen gün ağırlaşmaktadır. Her zaman vurguladığımız üzere, bu savaşın kazananı olmayacaktır." diye konuştu.

Çatışmaların Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü temel alan adil bir barışla bir an evvel sona erdirilmesini arzuladıklarını belirten Şentop, "Ukrayna’nın haklı mücadelesini desteklerken, diplomasinin günah keçisi yapılmaması, koşullar elverdiğinde bu çatışmanın diplomasiyle sonlandırılmasına hazır olunması çağrısında bulunuyoruz. Müzakere, taviz vermek demek değildir. Sahadaki kazanımları masada avantaja çevirmek mümkündür. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her vesileyle söyledikleri üzere, bu yolda Türkiye olarak arabuluculuk yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.