Bakan Özer'in katılımıyla Ankara Yenimahalle'de düzenlenen törenle Dede Korkut İlkokulunun açılışı gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, törende yaptığı konuşmada "Rakamlara baktığımız zaman gelinen mesafenin bu ülkenin geleceği için ne kadar önemli bir yatırım olduğunu görüyoruz. 5 yaştaki okullaşma oranı, yani okul öncesi eğitim,  Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu yeni dönemde en öncelikli alanlarımızdan biri. Bu ne için önemli? Eğitimde fırsat eşitliği için çok önemli. Aynı zamanda çocuklarımızın bilişsel ve bilişsel olmayan becerilerinin arttırılması için çok önemli. Aynı zamanda istihdamı artırmayla ilgili olarak çok önemli... Yani bir sürü boyutta faydası olan bir eğitim kademesi. 2000'li yıllarda 5 yaştaki okullaşma oranları sadece yüzde 11'di. Bugün yapılan yatırımlarla yüzde 95'e çıktı. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63'e geldi. Yani yüzde 100'e yaklaştı. Ortaokuldaki okullaşma oranlarımız yüzde 99,44'e ulaştı. O da yaklaşık yüzde 100. Ortaöğretimdeki 2000'li yıllardaki okullaşma oranı sadece yüzde 44'tü. Yani lise çağ nüfusunun sadece yarısı okullarda kendisine yer bulabiliyordu.  Bugün gelinen noktada yüzde 95,06'ya ulaştı bu oranlar. Kız çocuklarının, kadınlarımızın okullaşmasıyla ilgili devasa bir adım atıldı. Ortaöğretimde kızlarımızın okullaşma oranları yüzde 39'du. Bugün yüzde 94,66'ya, yani yüzde 95'e ulaştı." dedi.

 Tüm bunlar yapılırken üç kritik adım atıldığını belirten Özer, bunlardan ilkinin okul ve derslik yapımı alanında olduğunu söyledi. 2000'li yıllarda 300 binler civarında olan derslik sayısının bugün 857 bini aşarak 900 bine doğru ilerlediğini ifade eden Bakan Özer; bugün de o yeni derslikler, yeni okullardan birinin açılışı için bir arada bulunduklarını dile getirdi. Özer, sadece binalar değil, bina içerisindeki donatılar, laboratuvarlar için de önemli yatırımlar yapıldığını belirtti.

Eğitim sisteminin iyiye evrilmesi için en büyük katkıyı sağlayan öğretmenlerin sayısının da 500 binden 1,2 milyona geldiğini kaydeden Özer, eğitim sisteminin bu dönemde demokratikleştiğini ve çocukların eğitime erişiminin önünde suni bir şekilde oluşturulmuş tüm engellerin de yine bu dönemde kaldırıldığını söyledi.

Yine başörtüsü yasakları gibi antidemokratik uygulamaların yanı sıra imam hatipler ve meslek liseleriyle ilgili bir handikap ve ülkenin kalkınmasının önünde büyük bir bariyer oluşturan katsayı uygulamasının bu dönemde kaldırıldığını, çocukların dinini ve peygamberinin hayatını öğrenmeyle ilgili seçmeli derslerin de aynı zamanda bu dönemde konduğunu vurguladı. (İLKHA)