Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci öncülüğünde dünyada ilki düzenlenen oksidentalizm 1 çalıştayında, özellikle Müslümanların gelişim sürecinde Yunan, Hint, İran felsefesiyle karşılaştıklarında birbirlerine karşı tavırları ele alındı.
İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen çalıştay Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, “Henüz genç bir üniversite olmamıza rağmen attığımız adımlarla gelecekle ilgili çok ciddi umutlar vaat ediyoruz. Oksidentalizmi detaylıca bilim adamları değerlendirecek ve bizlere bilgiler verecekler. Kongrenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.
Sempozyum vasıtası ile temel hedeflerinin bu alanda çalışan hocaları tanımak, bir araya getirmek olduğunu ifade eden Erdemci, “Yapılacak, lisansüstü çalışmalarla ve belki de kurulacak bir enstitü ile de bunu bir disiplin haline getirmek, kurumsal bir kimliğe dönüştürmek istiyoruz. Bu anlamda bu çalıştaya, oksidentalizm 1 adını verdik. Her sene bunu tekrarlamak istiyoruz. 9 ve 13’üncü yüz yılları kapsayan bir alanı tespit ettik. Burada Müslümanların gelişim sürecinde Yunan, Hint, İran felsefesiyle karşılaştıklarında acaba nasıl bir tavır koydular, nasıl bir öteki olarak konumlandırdılar karşıdakini? Bu anlamda karşıdakinin felsefesinden, düşünce biçiminden, inançlarından acaba korktular mı, onlara hayranlık mı duydular, yoksa bir öz güvenle onlardan istediklerini mi aldılar? Aynı zamansa bunu ortaya koymak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Batı'nın bizleri tanıdığı gibi bizlerin de onları tanımamız gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da yaptığı konuşmada, batıyı bütün yönleri ile tanımamız gerektiğini ifade etti.
Uluslararası nitelikte ki çalıştay oturumları iki gün sürecek.
Oksidentalizm nedir?
Oksidentalizm veya Garbiyatçılık, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'yı içeren Batı dünyasına ilişkin klişelerle ilişkili bir terimdir. (İLKHA)