Psikolog Mustafa İlhan, tolum ve aile içerisinde sağlıklı, tutumlu ve ahlaklı bireyler yetiştirmek adına ebeveynlere, eğitimcilere düşen görev ve sorumluklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İlhan, anne ve babanın çocuklarına karşı sergiledikleri davranış şekilleri, olaylar karşısındaki tutumları ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin yönünü ve şeklini belirlediğini ifade etti.
"Her çocuk farklı bir mizaçla doğar"
Çocuklara karşı yapılan çabaların olumlu veya olumsuz yönde seyredebileceğini belirten Psikolog İlhan, "Ebeveynler çok çaba gösterip ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor ama anne ve babaların tutum ve davranışları çocuğun gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor, bunun için kendince doğru bildikleri çok yanlışlar da olabiliyor. Bu yanlışları yapmalarının nedenlerinden bir tanesi ise kendi çevrelerine uygun kendi istedikleri bir şekilde çocuk yetiştirmek. Her çocuk farklı bir mizaçla doğar. 'Hocam abi ya da abla küçük iken hiç öyle davranmıyordu ama kardeşi öyle davranıyor' şeklinde ailelerden örnekler gelebiliyor. Çocuklar her anlamda bizi model alabiliyorlar ve bu çok zor bir süreç. Unutulmamalıdır ki kaygılı ebeveynlerin kaygılı çocukları olur. Toplumumuzda eleştiri yapılırken hep olumsuzu yapıldığı için çok iyi görülen tarafları söylenilmiyor. Bu sebeplerden dolayı toplum baskısı çocukların üzerinde çok ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor." ifadelerini kullandı.
"Psikolojisi düzgün çocuklar yetiştirebilmek için anne-babanın tutumları önemlidir"
İlhan, "Ebeveynler bu konuda daha dikkatli ve çocuklarının yanında daha özenli davranmalı, konuşmalıdırlar. Toplumumuzda her şeyin en iyisini ben bilirim ya da böylesi bizim için daha iyi, daha rahat fikriyle yola çıkıldığı için ne yazık ki büyük hatalara sebebiyet verebiliyor. Bizim toplumumuz da en çok karşılaştığımız ebeveyn tutumlarına örnek verecek olursak, otoriter anne baba, aşırı hoşgörülü tutum, aşırı koruyucu, dengesiz kararsız ve tutarsı anne baba tutumu gibi örnekler verebiliriz. Anne ve babanın çocuklarına karşı sergiledikleri davranış şekilleri, olaylar karşısındaki sergiledikleri tutumlar anne baba ve çocuk arasındaki ilişkinin yönünü ve şeklini belirler. Psikolojisi düzgün çocuklar yetiştirebilmek için anne-babanın tutumları önemlidir. Burada yanlış özentiler de yapılabiliyor. Batılı ülkelerin çocuk yetiştirme yöntemleri gibi bunun doğru ya da yanlış olduğu kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor, tartışmaya açık bir konu." şeklinde ifade etti.
Çocukların hata yaptığı süreç içerisinde şu yöntemler uygulanabilir;
1) Hataların, öğrenmek için iyi bir fırsat olduğunu ve tekrar denemeye teşvik etmek.
2) Hatayı eksik anladığı için yaptıysa bilmesi gerekenleri yeniden açıklamak.
3) Bağırmadan ve eleştirmeden başarmaya çalıştığı şeyin üzerinde yoğunlaşmasını sağlamak.
4) Çözüm bulma becerisine güvenin." dedi.
Çocuk eğitimi sürecinde tavsiyelerde bulunan İlhan, "Onaylamama ya da hayal kırıklığı ifadelerinden kaçının. Bunun yerine cesaretlendirin. Durumu suçlamadan, açıklamaya çalışınız. Çocuk eğitiminde diğer tavsiyelere gelince öğüt vermek yerine örnek olabilirsiniz. Çocuğunuzla ilgilenin, zaman ayırmaya çalışınız, sevginizi esirgemeyin. Televizyonlarınızı çocuk bakıcısı gibi kullanmayınız, olumsuz davranışlardan uzak tutunuz. Çevre ya da kardeşlerle kıyaslamalarda bulunmayınız. Her çocuk farklı mizaçla doğar. Çocuk anne ve babanın kitabıdır eğitim tepkiden ibarettir nasıl davranırsanız öyle tepkiler görürsünüz. Unutulmamalıdır ki iyi bir çocuk yetiştirmek kadar büyük bir yatırım yoktur." dedi. (İLKHA)