Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Miller, ''Bildiğiniz üzere biz, imzalanmış olan sözleşmeleri esas alıyoruz. Doğalgaza tavan fiyat uygulanmasına dair tek taraflı bir karar, elbette sözleşme koşullarının ihlali olur ve Avrupa’ya tedariklerin kesilmesine yol açar'' dedi.
15 ÜLKE GAZA TAVAN FİYAT İSTİYOR
Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın da aralarında bulunduğu AB üyesi 15 ülke, AB Komisyonu'ndan, ithal doğalgaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlamasını istiyor.
Almanya, Hollanda ve Danimarka ve bazı ülkeler bu aşamada doğalgaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyor. Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğalgaz tedarikine zarar verebileceğini değerlendiriyor.
Diğer kaynaklardan elektrik üretenler de gaz santrallerine yapılan ödemenin aynısını alıyor. Sonuç olarak, yüksek maliyetli doğalgaz santralleri elektrik fiyatının artmasına neden oluyor.
UZLAŞI SAĞLANMAMIŞTI
AB üyesi ülkelerin enerji bakanları dönem başkanı Çekya ev sahipliğinde 12 Ekim'de Prag'da bir araya gelmişti. Burada yapılan toplantılarda, AB üyesi ülkeler ortak gaz alımı konusunda uzlaşırken, doğalgaza tavan fiyat getirilmesinde anlaşma sağlayamamıştı.