Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu'nun (UNAMA) yeni başkanı Roza Otunbayeva'nın Afganistan'da çalışmaya başlamasından dolayı tebriklerini ileten Bakan Muttaki, iş birliği konusunda muhatabına güvence vererek uzun yıllara dayanan deneyimlerinden istifade etmek istediklerini söyledi.

Dünyanın ve Afganistan'ın birbirine yakınlaşmasının ve birbirlerinin şartlarını, önceliklerini ve taleplerini anlamasının zamanının geldiğini belirten Dışişleri Bakanı Muttaki, UNAMA'ya bu konuda çok iş düştüğüne işaret etti.

Afganistan İslam Emirliği hükümetine, kendisine iyi çalışma koşulları sağladığı için teşekkür eden UNAMA Başkanı Otunbayeva, UNAMA'nın Afganistan ile dünya arasında bir köprü görevi gördüğünü belirtti.

Afganistan'ın nasıl inşa edileceğine dair mesajı dünyaya iletmek için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarına dair söz veren Otunbayeva, başkent Kabil dahil olmak üzere bazı şehirlerde başlatılan yeniden yapılanma projelerine övgüde bulundu.

Otunbayeva, UNAMA'nın Afgan ekonomisini canlandırmak için çok çalışacaklarını belirterek ülkede yeniden güvenliğin sağlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlk eğitim düzeyinden yüksek öğretime kadar yüzbinlerce öğrencinin okumakla meşgul olduğunu ifade eden BM Afganistan Özel Temsilcisi Otunbayeva, Afgan Hükümetinin eğitim alanındaki çabalarını takdirle karşıladıklarını söyledi.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Emir Han Muttaki ise, görüşlerinden dolayı Otunbayeva'ya teşekkürlerini ileterek, bazı medya organları tarafından dünyaya servis edilen olumsuz Afganistan imajına karşılık, Afganistan gerçeklerini dünyaya doğru iletmede UNAMA'ya çok iş düştüğüne dikkat çekti.

Afganistan'daki eğitim sürecine de değinen Muttaki, milyonlarca erkek ve kız çocuğunun güvenli bir ortamda eğitim gördüklerini söyledi.

Uyuşturucu üretimi ve kaçakçılıkla mücadelede de kısa sürede caydırıcı adımlar attıklarının altını çizen Muttaki, muhatabına, ülkedeki diğer tüm sorunların çözüleceğine dair güvence verirken önümüzdeki süreçte olumlu gelişmeler yaşanacağına dair umutlu olduklarını aktardı. (İLKHA)