VAN- Kelimi anlamı olarak temizlenmek, aklanmak, uzak olmak gibi anlamlara gelen Beraat, Şaban ayının 15. Gecesinde her yıl ihya ediliyor.

Tövbelerin kabul edildiği, duaların geri çevrilmediği, sevapların misliyle karşılık bulduğu Beraat gecesinde önümüzdeki bir yıl içinde yaşanacak bütün olayların yazıldığını söyleyen değerli hocalar, geçmişin de muhasebesinin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

"Af isteyen yok mu af edeyim…"

Bu gecenin öneminden bahseden Fatih Medreseleri Van Bölge Sorumlusu Ahmet Özcan Hoca, bu gecede Allah-u Teala`nın birinci kat semaya tecelli ederek kullarına, "Af isteyen yok mu? Af edeyim. Sıkıntısı olan yok mu? Sıkıntısını gidereyim. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim…" şeklinde nida ettiğini belirtti.

"Geceyi ibadetle gündüzü oruçla geçirelim"
Beraat gecesiyle alakalı bazı ibadetlerin olduğunu söyleyen Özcan Hoca, "Bu geceyle alakalı 100 rekâtlık bir namaz var. Bunun özelliği her rekâtında bir Fatiha ve bir Fatiha`dan sonra 10 tane İhlas süresi. 2 rekâtta bir selam vermek daha efdal. Buradaki maksat o kılınacak namazla bin tane İhlas-ı Şerif okumak. Bu geceyi ibadetle geçirmek gündüzünü oruçla geçirmek en güzelidir. Yatsı namazını ve sabah namazını camide cemaatle kılmak lazım… Yatsı ve sabah namazı cemaatle kılındığı zaman gecenin tamamını ibadetle geçirmiş sevabı kazanılır" dedi.

Kimler bu gecenin affından mahrum olacak?
Allah-u Teâlâ`nın bu gecede çok affedici olduğunu söyleyen Özcan Hoca, Peygamber Efendimizin (sav) "Allah-u Teala, Kelb kabilesinin koyunlarının kılları adedince cehennemi hak etmiş kişiyi buradan alıp cennete alacak" hadisini hatırlatarak bu gecenin affından mahrum kalacakları aktardı. Özcan Hoca, "Kahinler, sihirbazlar, çok kin güden insanlar, içkiye düşkün insan, anne babasına asi olanlar, çok zina edenler bile tövbe ederlerse o zaman aftan nasiplerini alıyor. O şekilde devam ederlerse bu insanları Allah-u Teâlâ af etmiyor" ifadelerini kullandı.

Geçmişin hesabını yapıp gelecek için dua edelim
Beraat gecesinde önümüzdeki senenin yaşanacak ve yapılacak bütün olaylarının Kadir Gecesi`ne kadar yazıldığını anlatan Ahmet Özcan Hoca, "Onun için önümüzdeki sene için çok da dua etmek lazım. Beraat yeni bir hayatın başlangıcı olabilir. Beraat gecesinde bir önceki senenin hesaplarına bakılıyor. Bir işyeri düşünün. Sene sonu geldiği zaman kâr zarara bakılır. Bunların ışığında önümüzdeki senede o işyeri ne yapması gerekir? Nelere dikkat etmesi gerekir bununla alakalı bir proje çıkartılır. Bu da aynı onun gibi kendi hayatıyla alakalı, ibadetlerde bu sene nasıl bir durumdaydım, Eksiklerimiz neydi? Yapmamız ve yapmamız gereken neydi? Bunların hepsini düzeltip, hesabını kitabını yapıp ondan sonra önümüzdeki sene için de ne yapmak gerekir. diye bir hesap çıkarmak gerekir" şeklinde konuştu.

Zulüm ve işkence altındaki Müslümanlara dua etmeyi unutmayalım
Allah-u Teâlâ tarafından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`e bu geceye has olarak tüm ümmetine şefaat yetkisi verildiğini söyleyen Özcan Hoca, sözlerine şöyle devam etti:

"Müslüman sadece bu gecede değil, her zaman yapılan duada bütün Müslümanları düşünmek zorundadır. Müslümanlarda sana necilik, bana necilik olmaz. Müslüman`ı, bütün Müslüman kardeşi ilgilendirir. Onun sıkıntısı varsa sıkıntısını gidermek lazım. Yanlış tavırları varsa onları düzeltmek lazım. Zulüm gören bir sürü Müslüman kardeşlerimiz var. `Onlar da hak etti` diyemeyiz. Böyle bir ifade Müslüman`a yakışmaz. Bütün Müslüman kardeşimize yapmamız gereken ama duadır, ama yardımdır, gidip onlara ulaşmaktır. Bunlarla alakalı her türlü şeyi yapmamız gerekiyor. Onların üzerindeki o zulmün kaldırılması için bol bol dua etmemiz gerekiyor." (Fırat Arslan-İLKHA)