Sabahın erken saatlerinde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, traktörlerle taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.

Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanındaki büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından üzüm; Pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor.

Hem bağlarında yetişen üzümü ve hem de üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl geleneksel halini alan bu işlemleri devam ettiriyor.

Gercüş ilçesine bağlı Akça (Şerşe) köyünde üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi doğal lezzetler elde eden köy sakinleri, asırlardır bu geleneği sürdürmenin sevincini yaşıyor.

Mehmet Aslan

"Her sene bunu tekrarlıyoruz"

Gercüş ilçesinde her yıl ekim ayında başlayan pekmez yapımı hakkında konuşan Mehmet Aslan, "Sene de bir defa, son baharın ortalarında pekmez yapıyoruz. Gercüş'ün pekmezi, üzümü meşhurdur. Bir de geçim kaynağıdır. Bu pekmez ve üzüm üzerinden hem geçimimizi sağlıyoruz hem de kendimiz için yapıyoruz. Bağlarımızdan üzümlerimizi sene de 2-3 defa topluyoruz. Üzümümüz çok iyidir. Üzümden pekmez, pestil, sucuklu ceviz yapıyoruz. Birçok alanda ondan faydalanıyoruz. Her sene bunu tekrarlıyoruz." dedi.

Ali Aslan

"Pekmezin faydası çoktur"

Şu anda yaptıkları pekmezden bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağladıklarını vurgulayan Ali Aslan, "Bağlarımızdan üzüm toplayıp pekmez yapıyoruz. Bu işlemimiz bir hafta devam ediyor. Şu anda pekmez, pestil yapıyoruz. Pekmezin faydası çoktur. Kışın yaptığımız pekmezi yiyoruz. Ayrıca pekmezi satarak da geçimimizi temin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

(İLKHA)