Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescil aldı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın finanse ettiği ve Yükseköğretim Kurulu’nun organize ettiği ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı’ kapsamında ‘Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma’ alanında “Arı ve Arı Ürünleri” ile "Ekonomik Değeri Yüksek Bitkilerin Tespiti ve Değerlendirilmesi" başlıkları altında çalışmalarını sürdüren Bingöl Üniversitesinin, uzun vadeli hedeflerinden biri olan Bingöl balının coğrafi işaret tesciline yönelik 4 yıl boyunca süren çalışmaları olumlu sonuçlandı.
2018 yılından itibaren Bingöl balının coğrafi İşaret almasına yönelik çalışmalar kapsamında, Bingöl ilinin tamamını temsil eden, Bingöl merkez ve 7 ilçesini kapsayan, 50’ye yakın bölgeden 3 yıl boyunca elde edilen balların analizleri, ‘Bingöl Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ ile ‘Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Projelerde gerçekleştirilen analizler sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası 2020 yılının Aralık Ayı’nda Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Türk Patent ve Marka Kurumu ve ilgili diğer kurum uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda gerekli düzenlemelerin ardından ‘127 Sayılı Coğrafi İşaret’ ve ‘Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayıma çıkan başvuru, 7 Ekim 2022 tarihi itibariyle tescil edildi.
“Bingöl balının kalitesi resmi olarak tescil edildi”
Bingöl balının coğrafi işaret olarak tescillenmesi ile ilgili müjdeli haberi paylaşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak “Üniversitemizin Pilot Üniversite seçilmesi ile birlikte programın uzun vadeli planları arasında belirlemiş olduğu en önemli hedeflerden biri, Bingöl balının Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilmesiydi. Yaklaşık 4 yıllık uzun, zahmetli ve bir o kadar titiz bir çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek başvuru yapıldı. Merkez ve bütün ilçelerin istifade etmesi amacı ile ilimizin tamamını temsil eden çalışmalar yürütüldü. 7 Ekim 2022 tarihi itibarı ile Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan heyecanla beklediğimiz müjdeyi aldık. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sürekli dile getirilen Bingöl Balının kalitesi böylelikle resmi olarak da tescillendi ve hak ettiği değeri aldı. Bundan sonraki süreçte hem kalite hem de ekonomik anlamda bütün arıcılarımıza ve bu sektörde faaliyet gösteren Bingöllü vatandaşlarımıza önemli bir katma değer katacak. Uzun ve zahmetli bir çalışma sonucunda Balımızın tescillenmesinde destekleri olan ve emeği geçen bütün devlet büyüklerimize, ilimizin değerli yönetici ve kurumlarına, akademisyen ve proje ekibimize, projemizde numune sağlanmasında katkısı olan arıcılarımıza ve Arıcılar Birliğimize çok teşekkür ederim. Coğrafi işaretin tescili sonrası belirlenen kriterlerde sürekliliği sağlamak üzere denetleme işlemleri Bingöl Üniversitesi koordinatörlüğünde Bingöl Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nce gerçekleştirilecektir. Tescilin bütün arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bingöl Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, 24-26 Ekim 2022 tarihlerinde Bingöl Üniversitesinde düzenlenecek “II. Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” nde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar tarafından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’a takdim edilecek. (İLKHA)