Birlik Vakfı Van Şubesi’nin girişimleriyle Batman'dan özel girişimlerle temin edilen Karakılçık Buğday Ata Tohumunun, Van yöresinde verim özelliklerinin tespiti ve tarlaya ekim yöntemlerinin öğrencilere uygulamalı eğitimi için Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Tarım Meslek Lisesi) arazisinde ekim uygulaması yapıldı.

2015 yılından beri Organik Tarım Uygulamaları kapsamında faaliyet gösteren Batman'daki firmanın ihracat, pazarlama, üretim projesi yürütme ve koordinasyon departman müdürü Ahmet Yasin Ekin yaptığı açıklamada, 2019 yılında yaptıkları girişimler sonucunda Adana’nın Hasanbeyli İlçe Tarım Müdürlüğünden tedarik ettikleri bu kısıtlı miktardaki Ata Tohumunu geçtiğimiz yıl üç bölgede (Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu) Organik Tarım Uygulamaları kapsamda 250’şer kilogram ile (8-10 da) deneme üretimini yaptırdıklarını, bu yıl da ısrarla talepte bulunan Birlik Vakfı Van Şubesi için eğitim ve araştırma amaçlı olarak kullanılmak ve deneme üretimi yapmak üzere yaklaşık olarak 600 kilogram civarında tohumu Van iline gönderdiklerini ifade etti.

Okuldaki idareci ve eğitmenlerin de katılımlarıyla öğrencilere arazinin hazırlanma teknikleri, tarlaya ekim yöntemleri, kullanılan alet ve ekipmanlar, tohumlar ve gübrelemeler hakkında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ösmetullah Arvas tarafından uygulamalı bir eğitim verildi.

Ardından Birlik Vakfı Van Şube Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin tarafından öğrencilerle kısa bir sohbet gerçekleştirilerek öğrencilerin mesleki deneyimlerinin ve tarımın gelecekteki önemi hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Sulu ve kuru koşullarda yetiştirilmesi planlanan Karakılçık Buğdayının çıkış ve tüm gelişim süreçleri dönemsel olarak öğrenciler ile birlikte takip edilecek ve aşama aşama bitki gelişimleri ve olası bakım işlemleri hakkında uygulamalı eğitimlerin verileceği belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürü ile yapılan görüşmeler neticesinde tarımsal üretimin uygulamalı eğitiminin devamlılığı açısından farklı yağlık ayçiçeği çeşitlerinin ekim, bakım, hasat ve yağ elde etme yöntemleri hakkında öğrencilere ilkbaharda bir başka eğitimin verilmesi hususunda da mutabakata varıldı. (İLKHA)