Gıda zehirlenmelerinin oluşumunu aktaran Dr. Demir, genellikle değişik mikroplar veya bu mikropların zehirlerinin bulaştığı yiyecekler tarafından insanlara geçmesiyle oluşan hastalık gruplarının olduğunu ve bu hastalık grubu, besinlerin depolanmasından dağıtıma kadar herhangi bir şekilde bulaşmasıyla meydana gelebilen hastalıklar olduğunu ifade etti.

Demir, gıda zehirlenmelerine karşı en önemli tedbirin yiyecek besinlerini tüketirken besinlerin düzgün bir şekilde temizlenmesi ve besinleri temizlerken de özellikle ellerin yıkanması gerektiğini belirtti.

"2 veya 4 saat arasında gelişen hastalıklar, zehirleri ile meydana gelmiş hastalıklar olabiliyorlar"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir

Demir, "Gıda zehirlenmeleri, genellikle değişik mikroplar veya bu mikropların zehirleri ile bulaşmış yiyecekler tarafından insanlara geçmesiyle oluşan bir hastalık grubudur. Bu hastalık grubu besinlerin depolanmasından dağıtıma kadar herhangi bir dönemde herhangi bir şekilde bulaşmasıyla meydana gelebilen hastalıklardır. Gıda zehirlenmeleri kontemli olmuş yiyeceklerin bir şekilde çapraz kontaminasyon direk alınmasıyla beraber insanlarda hastalık yapmasına denir. Bu hastalık yapan mikropların türüne göre ya da mikrobun veya zehrinin olup olmamasına göre hastalıklar 2 ila 4 saat arasında da geliştirebilirler. 24-48 saat arasında da gelişebilir. Genellikle 2 veya 4 saat arasında gelişen hastalıklar zehirleri ile meydana gelmiş hastalıkları olabiliyorlar. Daha uzun süreli zamanlar mikrobun kendisinin alınmasıyla meydana gelmiş hastalıklar oluşabiliyor." şeklinde ifade etti.

"Evde kullanmış olduğumuz besinlerin de yenilecekleri zaman sebzelerin veya etlerin de belli bir derecede kaynatılması gerekiyor"

Gıda zehirlemelerine karşı alınan tedbirleri aktaran Demir, "Bu hastalıklardan korunmak için her şeyden önce yapılması gerekenler arasında tüm besinlerin düzgün bir şekilde temizlenmesi ve besinleri temizlerken de özellikle ellerin yıkamasına özen gösterilmelidir. Mesela evde yapılan dondurmaların yapımında bazen visterya dediğimiz kaynaklı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Evde yapılan turşulardan da botulinum toksini dediğimiz bir toksin ile kişilerde yine besin zehirlenmesi meydana gelebiliyor. Evde kullanmış olduğumuz besinlerin de yenilecekleri zaman sebzelerin veya etlerin de belli bir derecede kaynatılması gerekiyor ki besin zehirlenmesine maruz kalınmasın." ifadelerine yer verdi.

Demir, gıda zehirlenmesinde insanda oluşan belirtilerine ve tedavi sürecine değinerek, "Gıda zehirlenmeleri tedavisinde genellikle etkene yönelik tedavi vermiyoruz. Genellikle hastalığın kendisi 2 ya da 5 gün içerisinde kendini sınırlayabiliyor. Bu dönem içerisinde besin zehirlenmesini semptomlarına baktığımız zaman karın ağrısı yüksek ateş, bulantı, kusma, ishal gibi semptomlarla karşımıza çıkabiliyorlar. Genellikle bu semptomların giderilmesiyle ve kişide yüksek düzeyde sıvı kaybının giderilmesiyle tedavi sağlanabiliyor. Çok belirli durumlarda Salmonella gibi yani spesifik belirlediğimiz bazı mikroplar dışında semptomatik tedavi yani belirtilere karşı tedavi uygulanıyor kişilerde. Bu kişilerde sıvılığın yerine konması dehidrasyon (normal şartlar altında vücut, kaybettiği sıvı ve elektrolit dengesini, besin ve su tüketimi ile karşılayabilmek) olmuş kişilerde yani sıvısı azalmış olan kişilerde tekrardan sıvıyla beslenmesi en önemli tedavi basamağını oluşturuyor." dedi.

İnsanda ilk anda oluşan gıda zehirlenmesinde yapılan uygulamalara da değinen Demir, "Anında yapılacak gıda zehirlenmelerinde, eğer 2 ila 5 saat arasında çok kısa zaman içerisinde gelişen herhangi bir gıda zehirlenmesi varsa yapacağımız şey dehidrasyonu gidermek için serumlarla kişinin hidrasyonu tekrardan sağlanabilir." şeklinde ifade etti.

(İLKHA)