DİYARBAKIR - Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Yeni Teşvik Sisteminin 1. Yılı-Yatırım Teşvikleri Zirvesi"ne katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada çözüm sürecinin bölgede meyvelerini vermeye başladığını dile getirerek, bu nedenle teşvik sisteminin gerçek etkilerinin değerlendirilmesi için zirvenin 6 ay sonra yapılmasını daha anlamlı bulduğunu belirtti.

 

Bakan Eker, çözüm süreci ile ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan insanların bölgeye ilgisinin arttığını vurgulayarak, bölgeye bakışın farklılaştığını söyledi.

 

"Bölgedeki tüm sorunların anası, tek bir sorun" diyen Bakan Eker, Türkiye'nin demokratikleşme ve sivilleşme yolu ile Kürt meselesini barış içinde çözmesinin birçok alanda birçok sahada yeni ufuklar ve yeni kapılar açacağını kaydetti.

 

Bakan Eker, Diyarbakır'ın arkada kalmasının ve geriye düşmesinin bu temel sorunun bir süreci olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Diyarbakır 1960'larda Türkiye'nin sosyo ekonomik ve sosyo kültürel göstergeleri en yüksek düzeydeki illeri arasındaydı. Türkiye'de esasen insanların birbirleri ile sorunu yok. Türkiye'nin düzeni ve sisteminin vatandaşlarıyla sorunu vardı. 1985'lere kadar 60 yıllık süreçte sistemimiz içinde bir yara büyüttü. Dünyanın o günkü konjonktüründe bu yara kapalıydı ama sızısı hissedilirdi. Konjonktür değişti ve son 30 yılda bu yara kanamalı ve açık bir hal aldı. Yani Kürt meselesinden bahsediyorum. 30 yıllık kanayan süreç Türkiye ve Diyarbakır'ın kan kaybetmesine yol açtı. Gözyaşı hepimizin gözyaşı, yürek sızısı ve burukluğu da hepimizin burukluğu. Buna son vermek gerekiyordu. Türkiye demokratikleşme ve sivilleşmeyi barışçı şekilde gerçekleştirerek kendi yarasını tedavi edebilecek, kendi sorunun çözecek olgunluğu dosta düşmana ve dünya aleme göstermek durumunda."

 

Diyarbakır çiftçisine bir milyar 800 milyon lira hibe

Bakan Eker, Diyarbakır'da kayıtlı 45 bin çiftçiye bir milyar 800 milyon lira hibe destek verdiklerini ifade ederek, destekledikleri 28 tesisin de yapımının tamamlandığını söyledi.

 

35 tesisin de sözleşmesinin imzalandığını anlatan Bakan Eker, "36'sı için de gerekli incelemeler sürüyor. 393 proje için yatırım tutarı 492 milyon lira. Bunun 278 milyonu hibe. GAP ve DAP illerinde 50 baş ve üstü hayvancılık tesislerine yüzde 40 hibe destek veriyoruz. Amacımız orta ve büyük ölçekte işletmeler kurmak. Bu destekler bu bölgenin kara bulutlarının gölgesinden çıkmasına fayda sağlayacak" diye konuştu.
Bakan Eker, Diyarbakır'ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, ilin bir tek güvenlik sorunu olduğunu ancak bu sorunun da çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını belirtti. Diyarbakır'da yatırımların sürdüğünü dile getiren Bakan Eker, şunları kaydetti:

 

"250 milyon liralık havaalanı terminal binasının yatırımı sürüyor. 12 kavşakla çevreyolu projemiz devam ediyor. Bu şehri yeniden tarihte olduğu gibi medeniyetin zirvesi bir şehir yapabiliriz. Önemli olan bu süreçte fırsatları iyi değerlendirerek araya hiçbir kötü görüntünün girmesine izin vermemektir. Böylece Diyarbakır'ın imajı ile ilgili kaybettiğimiz zamanı telafi edersek gelecek için çok daha güzel günleri birlikte yaşayabiliriz. Bu ülkenin tüm vatandaşları eskiden olduğu gibi el ele gelecek için barış ve umut türkülerini birlikte söyleyecek."

 

Bakan Eker, "Yeni Teşvik Sisteminin 1.Yılı-Yatırım Teşvikleri Zirvesi"nin ardından beraberindeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar'ı ziyaret etti.

 

DTSO'da bir süre önce yapılan seçimin ardından Sayar'ın başkanlığa getirildiğini anımsatan Bakan Eker, yeni yönetime başarı diledi.

 

Bakan Eker, DTSO'nun çok köklü, ekonomik bir kuruluş ve meslek odası olduğunu belirterek, tarihi çok eskilere dayanan, Diyarbakır'ın ticareti ve sanayisinin gelişmesinde, ekonomisinin büyümesinde, istihdamının artmasında oda mensuplarının çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

 

Yeni bir sürecin bulunduğunu anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti:
"Diyarbakır'da geçmişte maalesef birçok şey bir gölgenin altındaydı. Çözüm süreciyle Diyarbakır'a olan ilgi farklılaştı. Özellikle yatırım noktasında Diyarbakır'la ilgilenen insan sayısında artış var. Sanayi ve ticaret erbabı ne kadar müreffeh olursa bu halkın genel manada refah düzeyine o kadar olumlu katkı yapar. Bu nedenle DTSO'nun hem faaliyetlerini hem büyümesini, gelişmesini, hizmetlerinin çeşitlendirilmesini, kalite ve standart itibarıyla daha yüksek seviyede hizmet sunmasını önemsiyoruz ve hükümet olarak da diğer bütün odalarda olduğu gibi burayı da destekliyoruz." (Osman İçli - İLKHA)