Tasarıya göre, Anayasa Mahkemesi`nin iptal ettiği, Sağlık Bakanlığı`nın hastaların verilerini toplama yetkisinden vazgeçiliyor. Bakanlık artık kamu ve özel sağlık kurumlarından tedavi hizmeti alanlara ilişkin kişisel bilgileri toplamayacak. Böylece kızı hamile olanların ailelerine bildirilmesi gibi durumlar artık söz konusu olmayacak. Hastasının ölümüne sebep olan doktorların meslekten ihracı yetkisini Türk Tabipler Birliği`nden alarak Sağlık Bakanlığına veren düzenlemeden de vazgeçildi.
SÖZLEŞMEYLE DÖNECEKLER
Tam gün yasasıyla üniversiteden ayrılan profesör ve doçentler, teorik ve uygulamalı eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli olarak istihdam edilebilecekler. Bunlara ek ders ücretinin 15 katına kadar saat başı ücret ödenecek. Ancak bu kişiler üniversitelerde idari görev alamayacak, senatolarda söz sahibi olamayacak. Ayrıca yurtdışından kadavra veya kadavra parçası ithal edilebilecek.
ACİL DOKTORLARINA FAZLA MESAİ
Yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde nöbet tutan sağlık personeline, nöbet ücretleri yüzde 50 artırımlı ödenecek.
SÜNNETÇİLER TARİH OLUYOR
Artık hekimler dışında kimse sünnetçilik yapamayacak. Mevcut sünnetçilerin 31 Aralık 2015 tarihinden sonra bu mesleği yapmaları yasaklanacak. Kamuda çalışan doktorlar ile aile hekimleri, mesai saatleri dışında aylık 30 saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yaparak, ek gelir sağlayabilecek.
DOKTORA ŞİDDETE TUTUKLAMA
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla, Türk Ceza Kanunu`nda değişiklik yapılacak. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar hakkında doğrudan tutuklama işlemi yapılabilecek.
Kaynak: Habertürk