Dibeybe, bazı ülkelerin Türkiye ile imzalanan mutabakat muhtırasına karşı çıkmasının kendisini etkilemediğini belirterek, “Bizi ilgilendiren, Libyalıların sorularını yanıtlamak ve onlar hakkındaki kafa karışıklığını gidermek” ifadelerini kullandı.
Dibeybe dün akşam Kadın Liderler Forumu sırasında yaptığı açıklamada, madde 1’de belirtildiği gibi mutabakat zaptının amacının hidrokarbonlar alanında iki taraf arasında bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi olduğunu söyledi.
Her iki tarafın da bu alanda ulusal yasa ve yönetmeliklere uygun iş birliği yapacağına dikkati çeke Dibeybe, tarafların hidrokarbon sektörlerinin yasal ve düzenleyiciler, sözleşme süreçlerinde ve insan kaynaklarının eğitiminde geliştirilmesi ile ilgili bilgi ve deneyim alışverişinde bulunacağını bildirdi. Ayrıca konferansların, seminerlerin, sergilerin ve diğer ilgili toplantıların ortak organizasyonu ve her iki ülkede de kamu ve özel sektör arasındaki ortaklığın güçlendirilmesine yönelik deneyim alışverişi olacağını aktardı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Dibeybe, mutabakat zaptının aynı zamanda iki tarafın kamu ve özel sektör ortaklıklarını güçlendirmek, ortak projeler oluşturmak ve işbirliği sonuçlarının çıktılarının gizliliğini korumak için ortak çalışmayı kabul ettiği yatırım başlığıyla ilgili olduğunu kaydetti.
Dibeybe’ye göre mutabakat zaptı iki taraf arasında son yazılı bildirimin alındığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek. Üç yıl boyunca yürürlükte kalacak mutabakat zaptı, taraflardan birinin iptali bildirilmediği takdirde, birbirini izleyen dönemler için yenilenecek. Mutabakat, her iki tarafın üç ay önceden yazılı bildirimde bulunmak suretiyle herhangi bir zamanda feshedilecek.