Karaismailoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Akademik Yıl Açılış dersi kapsamında öğrencilere hitap etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 15 dakikalık erişim mesafesinde araç dışında özellikle yürüme, bisiklet, scooter gibi bireysel hareketliliğin çok önemli olduğunu, bunu teşvik edeceklerini kaydetti.

Bakan Karaismailoğlu, dün açılışı yapılan Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’na değinerek, "İnşallah önümüzdeki aylarda, her ay İstanbul’da bir metro yatırımı yaparak, İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya, İstanbulluların yaşam kalitelerini artırmaya devam edeceğiz" dedi.

“2023 yılında 5G'nin tüm Türkiye'ye yayılması için önemli bir planımız var" diyen Karaismailoğlu, “Türkiye doğru yolda. Önümüzdeki 100 yıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Bunu artık bütün dünya bu gözle görüyor. İnşallah yapacak çok şeyimiz var. Dediğimiz gibi ‘Devler gibi projeler üretmek için karıncalar gibi çalışmak lazım’. İnşallah bunların hepsini başaracağız”

Başarının ekip işi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Bakanlığımızın görevi yük, yolcu ve veri taşımak. Bunu da en kısa sürede, en hızlı ve en güvenli şekilde taşımak. Bu amaçla odakladığımız temel konularda mobilite, lojistik ve dijitalleşmeden geçiyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 50’si kentlerde yaşıyor. 2050 yılına geldiğimiz zaman bu oranın yüzde 70’e çıkacağı ve dünya ekonomisinin yüzde 90’nından fazlası kentsel alanlarda üretilecek. 2020-2050 yılları arasındaki ulaşıma yönelik talep-yolcu sayısında kilometre cinsinden 2 katına çıkacak. Biz de 2 katına çıkacak talebin altyapısını bugünden kuruyoruz” dedi.

Dünyada yoğunlaşan kentlere değinen ve trafik sıkışıklığının yaşandığı kentlerin arasında İstanbul’un da olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, İstanbul’da dün Sabiha Gökçen Havalimanı’na metro bağlantısını sağladıklarını ifade etti. Önümüzdeki aylarda her ay bir metro hattı açarak İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya devam edeceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, İstanbulluların yaşam kalitesini arttırmaya devam edeceklerini söyledi.

Akıllı ulaşım sistemlerine de değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 tane ana trend var. Bunlar elektrikli araçlar ana ulaşım aracı olarak hayatımızda yerini alacaklar. Bununla ilgili bütün ülkeler kendi planlarını yapıyorlar. Paylaşımlı seyahat ve yine otonom araçlar önümüzdeki 10 yıl içerisinde varlığını oldukça fazla gösterecek. Bunlar hayatımızın bir parçası olacak. Yine bağlantılı araçlar her yerde hazır olacak” ifadelerini kullandı.

Emisyonun önemine de dikkati çeken Karaismailoğlu, ulaşım sektörünün diğer sektörler arasında yüzde 16,2 ile en çok hava kirliliğine neden olan ikinci sektör olduğunu aktardı. Karaismailoğlu, 17 ülkenin 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi koyduğunun altını çizerek, Türkiye’nin de bu hedefler doğrultusunda çalıştığını söyledi. “Mikro hareketlilikte hayatımıza hızlı bir şekilde girdi ve girmeye devam edecek” diyen Karaismailoğlu, 15 dakikalık erişim mesafesinde araç dışında özellikle yürüme, bisiklet, scooter gibi bireysel hareketliliğin çok önemli olduğunu, bunu teşvik edeceklerini kaydetti. (İLKHA)