İLKHA muhabirine konuşan Eğitim Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, okullarda çalışan engelli temizlik personelinin yaşadıkları problemlere değindi.

Acar, engellilerin, yardım hizmetleri sınıfıyla atanmasından dolayı, hizmetli görevi görmeleri beklendiğini ama maalesef fiziki, ortopedik ve değişik nedenlerden dolayısıyla bunları yerine getirmekte zorlandığına dikkati çekti.

“Engelli personel fiziki ve ortopedik nedenlerden dolayı çalışmakta zorlanıyorlar”

Acar, “Devlet, özellikle engelli kardeşlerimize çok ciddi bir istihdam alanı açmış durumda. KPSS marifetiyle değişik kurumlarda istihdamın önü açılmış ama şöyle bir problemimiz var. Yardım hizmetleri sınıfıyla atanmasından dolayı hizmetli görevi görmeleri beklenmekte ama maalesef fiziki ortopedik ve değişik nedenlerden ve engelleri dolayısıyla bunları yerine getirmekte zorlanmaktadırlar. İstiyoruz ki kadrolu istihdamdan bir tanesi olan okulların, ihtiyacı olan temizlik ihtiyacını karşılayacak personel noktasında ciddi adımlar yapılmalıdır.” dedi.

“İŞKUR değişikliğe gitmediği müddetçe yaralara merhem olamayacaktır”

İŞKUR’daki toplum yararına çalışma projesinin, okulların zararına bir projeye döndüğünü söyleyen Acar, “Sebebi ise makas daraltılmış, çalışma sureleri kısaltılmış ve değişik gerekçelerle okullarımız ciddi manada zorlanmaktadır. TYP kapsamında personel almada, bakanımız 60 bin kişinin istihdamına yönelik bir müjde vermişti. Ama maalesef bu istihdamın %50 -60’larda doluluğu sağlanabilmişti. Özellikle gelir seviyesi yüksek olan ilçelerimizde bu şartlarda çalışan bulmakta zorlanmaktadır. Çünkü çalışan arkadaşlarımızın çalışma süreleri daha önce 24 ayken bir miktar nefes alabiliyorlardı. Son dönemlerde dokuz aya düşürüp 4,5+4,5 şeklinde çalıştırılması istenmektedir.” şeklinde konuştu.

“Kesin çözüm okul bazlı bütçedir”

Okulların temizlik ve personel ihtiyacında kesin çözümün okul bazlı bütçe olduğunu belirten Acar, “Özellikle okullarımızın zorunlu ihtiyacı olan temizliğini, temizlik malzemesini ve memur ihtiyacını karşılayacak olan modelde, öğrenci sayısı, kapalı alan ve belli bir rakam belirlemek suretiyle okullarımızın ortalama giderlerini karşılayacak bütçe okullarımıza doğrudan gönderilmelidir. Bakanlık iyileştirme anlamında temel eğitim okullarımıza bir miktar bütçe göndermiştir. Ama yeterli değildir. Bu ihtiyacın sadece belki 5/1 statüsünde kalabilecek bir rakamdır. Önümüzdeki süreçte bu rakamın artırılması gerektiğine ve okullarımızın özellikle de personel ihtiyacını karşılayacak yaraya merhem olacak bir boyuta gelmesini beklemekteyiz.” diye konuştu. (İLKHA)