İslam dini, komşuluk haklarına riayet edilmesini emrederek sağlam ve kaliteli toplumun oluşmasına vesile olmaktadır.

Yakın ve uzak olan komşuya iyilik yapmak, komşularla iyi geçinmek, komşunun iyi ve kötü gününde yanında bulunmak İslam dininin komşuluğa verdiği önemi göstermektedir.

 

İslam’ın komşuluğa verdiği önem hakkında açıklamalarda bulunan Bursa Osmangazi İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Dr. İbrahim Akşit, İslam dininin bir hayat dini olduğunu, hayatın bütün safhalarına özellikle de insanların insanlar ile arasındaki ilişkilere prensip ve ilkeler getirdiğini söyledi.

“Komşulardan gelebilecek bir takım kötülüklere sabretmek İslam’ın prensibidir”

İslam âlimlerinin komşuluğu üçe ayırdığını belirten Akşit, “Birincisi yakınlığı olan insanlar, ikincisi hem komşu hem de akraba olan insanlar, üçüncüsü de yer, akraba ve aynı zamanda İslam bağı kardeşliği olan insanlar vardır. Yakın ve uzak olan komşuya iyilik yapmak komşularla iyi geçinmek komşunun iyi- kötü gününde yanında bulunmak komşulardan gelebilecek birtakım kötülüklere sabretmek İslam’ın prensibidir. Sadece komşuluğa mahsus bir olay da değildir.” dedi.

“Müslüman, komşusuyla ve gayrimüslim olan komşusuyla iyi geçinmek zorundadır”

Allah Resulü’nün (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ‘Cebrail bana komşuluk haklarıyla ilgili o kadar tavsiyelerden bulundu ki neredeyse komşuyu komşuya miras yapacak zannettim.’ dediğine dikkati çeken Akşit, “Bütün Müslümanlar ve insanlar önemlidir. Ama komşuluğun ayrı bir yeri vardır. İyi günde kötü günde kişiye ulaşacak olan komşusudur. Komşusunun ihtiyaçlarını karşılayacak olan yine komşusudur. Müslüman, komşusuyla ve gayrimüslim olan komşusuyla iyi geçinmek zorundadır. Müslümanların birbirlerine olan görevleri vardır. Selam vermesi, cenazesine katılması, yapmış olduğu meşru davetlere icabet etmesi ve iyi ve kötü günde yanında olması İslam’ın Müslümanlara sorumluluk olarak verdiği yükümlüklerdir.” diye belirtti.

“Sana yapılmasını istemediğin şeyi sende başkasına yapma”

İnsanlar arasında son zamanlarda husumet kin ve nefretin zuhur ettiğini söyleyen Akşit, “Maalesef üzülerek görüyoruz. ‘Müminler kardeştir’ ayeti kerimesinden hareketle, Müslümanlar olarak biz bir kardeşler topluluğuyuz. Ancak toplumda bir takım olumsuzlukların yaşandığını bu olumsuzluklarında günden güne arttığını görüyoruz. Bunun temelinde çok sevaplar vardır. Psikolojik sosyolojik ve ekonomik olarak İslam’ın bize öğretmiş olduğu ilkeler vardır. Peygamberimiz bir Hadis-i Şerifte buyurduğu gibi, ‘kişi kendisi için istediğini din kardeşi için istemedikçe hakiki manada mümin olamaz.’ Çok evrensel bir hukuk ilkesidir. Sana yapılmasını istemediğin şeyi sende başkasına yapma ve sana yapılmasını istediğin şeyi sende başkasına yap. Günümüz itibariyle empati dediğimiz olaydır. İslam’ın bize sosyal hayatımıza tavsiye ettiği çok önemli bir prensiptir.” diye konuştu. (İLKHA)