DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi ile Duhok Üniversitesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Diyarbakır`a gelen öğrenciler, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde 15 gün staj yapacak.

 

Dört eğitmen refakatinde Dicle Üniversitesi Hastanesinde staja başlayan öğrencilerin staj programı hastane tanıtım gezisi ile başladı. Ardından Tıp Fakültesi konferans salonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici ile bir araya gelen öğrenciler, üniversite hakkında bilgilendirildiler.

 

Devletin başlatmış olduğu "komşularla sıfır problem" politikasının, komşu ülkelerle gerçekleşen ekonomik, politik ve sosyal ilişkilere bir hareketlilik kazandırdığı gibi, üniversiteler arası bilimsel ilişkilere de önemli bir ivme kattığını belirten Prof. Dr. Aslan Bilici, Dicle Üniversitesi olarak bu çerçevede, geçen yıl başta Kuzey Irak üniversiteleri olmak üzere Suriye, Iran, Lübnan gibi ülke üniversiteleriyle karşılıklı ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Konuşmasını Türkçe ve Kürtçe yapan Bilici, Kuzey Irak`ta ilk ziyaret ettikleri üniversitenin Duhok Üniversitesi olduğunu söyledi. Karşılıklı diyaloglarda bulunarak eksilerini ve artılarını değerlendirerek, güçlü bir arzu ile ihtiyaç duyulan her alanda ortak çalışma iradesi ortaya koydukları kaydeden Bilici şunları söyledi: "Daha sonra diğer üniversitelerle de benzer görüşmeler ve anlaşmalar gerçekleştirdik. İşte bu çalışmalarımız bu yılın başında meyvesini vermeye başladı. Öğretim üyesi değişimi ve ortak bilimsel toplantılarla başlayan bu süreç, bugün Duhok Üniversitesi`nden 38 Hemşirelik Yüksek Okulu öğrencisinin Dicle Üniversitesi hastanelerinde staj yapma, bilgi ve deneyimlerini artırma programıyla devam etmektedir."

 

Misafir öğrencilerin, Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesini seçmelerinin tesadüf olmadığına dikkat çeken Bilici, sözlerine şöyle devam etti. "Çünkü bilindiği gibi Hastanemiz geçtiğimiz Haziran ayı başında İSO 2009 kalite belgesi alarak bu alandaki kalitesini ispatlamıştır. Misafirlerimiz bir taraftan Türkiye`nin en yüksek teknolojik donanımına sahip hastanesinde yapılan hasta hizmetlerini görme imkanı bulacaklar diğer taraftan da, kurumsallaşmış ve hizmet içi eğitimle donanımlı bir hale gelmiş hemşirelik hizmetlerini görebileceklerdir."

 

Diyarbakır`a geldiklerinden bu yana barınma, yerleşme sorunlarıyla ilgilenerek her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında desteklerini esirgemeyen başta rektör ve rektör yardımcıları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Duhok Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu eğitmenlerinden Safiye Sabri, öğrencilerin bilgi ve pratik gelişimini sağlamak için böyle bir organizasyonun düzenlendiğini söyledi.
Hemşirelik Yüksekokulunun Duhok Üniversitesi`nde 2008 yılında kurulduğunu açıklayan Sabri, "bu yüzden öğrencilerimizin eğitim almasını ve acil, yoğun bakım, enfeksiyon, kadın-doğum ve çocuk kliniklerinde mümkün olduğu kadar çok vaka görerek, pratik yapmalarını istiyoruz" dedi.

 

Konuşmaların ardından stajyer öğrenciler, kliniklere dağıtılarak staja başladı.

Ayetullah Turgut - İLKHA