Fiyatlardaki artış ayakkabı ve giyim sektörünü büyük ölçüde etkiledi. Dolaptaki eskilerini onarımdan geçirmeye başlayan vatandaşlar, soluğu terzi ve ayakkabı tamircilerinde aldı.
Zamların yoğun yaşandığı bu günlerde yeni ayakkabı ve giysi almak istemeyen vatandaşlar, önceki yıllarda giydiği ayakkabılarına ve giysilerine bakım yaptırmayı tercih ediyor.
Adana’da yoğunluktan dolayı yüzleri gülen terzi ile ayakkabı tamircileri, vatandaşların alım gücünün düştüğü için tamirata yöneldiğini belirterek işlerinde hareketlilik yaşandığını ifade etti.
“Elbise tamiratına ciddi bir rağbet var”
Şahap Haktanır
Adana’da 50 yıldır terzilikle uğraşan Şahap Haktanır, kış ayının yaklaşmasıyla kışlık elbiselerin de tamir için yavaş yavaş getirilmeye başlandığını söyledi.
Haktanır, “Müşterinin tamir için getirdiği elbisede ufak tefek tamir işleri varsa müşteri memnuniyeti açısından tamirini yapıyoruz. Ücret de almıyoruz. Elbise tamiratına ciddi bir rağbet var. Bu iş olmazsa vatandaş zor durumda kalır. Ayakkabının ve arabanın tamircisi olduğu gibi giyimin de elbisenin de tamire, tamirciye ihtiyacı var. Bu rağbeti hayat pahalığına bağlıyoruz. Kışın giyilebilecek bir pantolon şu an 500 TL. Bunu her vatandaşın alma şansı yok.” dedi.
“Gelip bize satılık eski elbise soranlar var”
Terzi Ahmet Dalyan
Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşın da eskilerini getirip tamir ettirdiğini dile getiren terzi Ahmet Dalyan, fiyatların yüksek olmasından vatandaşın olumsuz etkilendiğini belirtti.
Dalyan, “Müşteri, ‘yırtık da olsa idare ederim’ diyor. Beş yüz TL’ye yeni almaktansa 20 TL’ye tamir ettirip giyiyor. Vatandaşın giyime gücü yetmiyor o da tamire getiriyor. Gelip bize satılık eski elbise var mı? diye soranlar var. Bugün iki montun fermuar, cep ve yırtık tamiratını yaptım. Müşteri montun yenisini almaya kalksa 1500 TL. Benim her ikisinin tamiratı için aldığım ücret 100 TL.” ifadelerini kullandı.
“Şu an işlerimizde aşırı yoğunluk var”
İş yoğunluğu sebebiyle tamir işlerinin teslimini ileri tarihlere verdiklerini dile getiren Dalyan, “Eğer terzide iş fazlaysa hazır giyimde iş durgundur. Şu an işlerimizde aşırı yoğunluk var. Şu an bir pantolon 500 TL, bir kot 1000 TL, bir takım elbise 1500-4000 arası olursa tabi ki terziye gelecektir. Gelen müşteriye bir hafta on gün sonraya gün veriyoruz.” diye konuştu.
“Bir elbisenin tadilat ücreti 40 TL’yi geçmiyor”
Terzi Nedim Baysal
Elbisedeki yüksek fiyatların kendilerine olumlu yansıdığını ve bu nedenle elbise tamiratının fazlalaştığını söyleyen terzi Nedim Baysal ise şunları kaydetti:
“İnsanlar yeni elbise alamadığı için eskileri tamire getiriyor. ‘Olacağı varsa tamir edebilir misiniz? Bir sezon daha giyeyim.’ diyenler oluyor. Ufak tefek şeylerden de ücret almıyoruz zaten. Bir elbisenin tadilat ücreti 40 TL’yi geçmiyor.”
“Ayakkabımı tamir etmezseniz giyecek başka ayakkabım yok diyenler oluyor”
Ayakkabı tamircisi Adnan Aykaç
Dededen kalma bir meslek olarak 70 yıla dayanan bir köşkerlik mazisi olduğunu vurgulayan Adnan Aykaç, artan fiyatlar sebebiyle ayakkabı tamir işlerinde artış olduğunu belirtti.
Ayakkabı tamiratı yaptırmanın sıfır bir ayakkabıdan daha uygun fiyata geldiğini söyleyen Aykaç “Ayakkabıda fiyat yükselişi olmasıyla beraber tamir işimiz daha da çoğaldı. Bazen yoğunluğa yetişemiyoruz. Bazı müşterilerimiz ayakkabısının tamir edilmemesi durumunda giyecek başka ayakkabısının olmadığını söylüyorlar. Müşterinin tamirat için verdiği ayakkabılarda denk geldiğimiz başka bir eksiği varsa da onu da ücretsiz bir şekilde yapıp teslim ediyoruz.” dedi.
“Tamiratını yapmadan ayakkabıyı vermemiz esnaflığa yakışmaz.”
İsmail Gedikbaşı
On bir yaşında başladığı köşkerlik mesleğine yaklaşık 40 yıldır devam ettiğini söyleyen İsmail Gedikbaşı, şöyle konuştu:
Artan fiyatlar nedeniyle vatandaş eskisini tamir ettirmeyi öncelemeye ve önemsemeye başladı. Eski ayakkabılarını tamir için getirenler fiyatı dahi sormadan bırakıp gidiyorlar. Müşterinin tamir için getirdiği ayakkabıda göremediği başka bir arıza varsa onu da söylüyoruz. Kabul ederse yapıyoruz. Müşteri görememişse de arızalı ayakkabıyı o şekilde vermiyoruz müşteri memnuniyeti açısından yapıyoruz. Tamiratını yapmadan ayakkabıyı vermemiz esnaflığa da yakışmaz.” (İLKHA)