Doyar, yaptığı açıklamada, hem üretici hem de tüketici tarafından piyasada bal fiyatlarının belirsizlik gösterdiğini belirtti.

Doyar, arıcılık faaliyetlerinde girdinin yüksek olmasından dolayı fiyatların arttığını ancak hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun etmeye yönelik bir fiyat politikası içerisine girdiklerini kaydetti.

Batman’da 600 resmi arıcı, 62 bin kovanla arı ürünlerinin üretim faaliyeti gerçekleştirdiğini aktaran Doyar, şöyle devam etti:

“Batman yaylalarındaki çiçek florasını değerlendirip, çiçeklerdeki nektar arılarımız tarafından toplanarak ülkemizin ve Batman’ımızın ekonomisine katkıda bulunmaktayız. Batman il ve ilçelerinde birçok aile arıcılık faaliyetini yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Arıcılar olarak temel amacımız şifa kaynağı olan balı doğal yaylalarda üretip tüketicilerimize sunmaktır. Üretiminde belli zorluklar bulunuyor.”

“Bal rekoltesinin düşük olması arıcılarımızı olumsuz yönde etkiledi”

Batman Arı Yetiştiricileri Birliği olarak yaşanan ekonomik sıkıntılardan arıcılık sektöründe üretim yapan arıcıların da olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden Doyar, şunları söyledi:

“Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, arıcılıkta kullanılan malzemelerin fiyatında artışın olması ve en önemlisi de bu sene bal rekoltesinin çok düşük olması arıcılarımızı olumsuz yönde etkiledi. Maliyetlerin artması bal fiyatlarına yansıdı. Üreticilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda hem üreticileri hem de tüketicileri memnun edecek bal fiyatını belirledik.”

“Süzme 250 TL, petek 300 TL, karakovan çiçek balı 400 TL”

Batman Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 2022 yılı için belirlediği bal fiyatını açıklayan Doyar, şunları kaydetti:

“Süzme çiçek bal 250 TL, petek çiçek bal 300 TL, karakovan çiçek balı 400 TL olarak belirledik. Her şeye yüzde 300-500 zam gelirken bal fiyatlarımıza geçen yıla oranla yüzde 12 gibi bir artış yaptık. Üretici ve tüketicilerimizde hayırlı olsun.”(İLKHA)