Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş ile başlayan Enerji Krizi Avrupa'yı derinden etkilemeye devam ediyor. Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya'dan flaş bir karar geldi.

Enerji krizi karşısında bakanlığı yeniden yapılandırma kararı alan Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, bu amaçla enerji güvenliği ve ekonomik istikrar için yeni bir birim kuruyor.

Bakanlık, yeni kurulacak birimin sinerji oluşturması ve enerji konusunda daha yoğun çalışması bekleniyor. Ekonomi Bakanlığı’ndaki yeni birim, öncelikle Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın tetiklediği enerji krizinin sonuçlarıyla ilgilenecek.

Rusya’dan gaz sevkiyatı yapılmaması nedeniyle büyük gaz ithalatçılarının uğradığı zararın tüm gaz müşterilerine dağıtılması hedefleniyor. 

Ülkede nükleer enerji santrallarının kapatılması konusunda da bir anlaşmazlık hâlâ devam ediyor. Üç nükleer santraldan ikisi kışın yedek olarak tutulacak, üçüncüsü ise yıl sonunda kapatılacak.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom Nisan ayında tedarik ettiği doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra'ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti. GasTerra ise ruble ödemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, Gazprom’un Rus doğal gazı için öngördüğü ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmeyeceğini belirtmişti. Gazprom daha önce ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya'ya da doğal gaz arzını kesmişti. (İLKHA)