Kış aylarının da yaklaşması ile beraber daha fazla balık ve daha yoğun bir çeşitlilik olacağını belirten balıkçı esnafı, mazot fiyatındaki yüksekliğin balık fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti.
İLKHA mikrofonuna konuşan balıkçılar, kış ayının balık ayı olduğunu ve havaların soğumasıyla balıkların da çoğalacağını ama mazot fiyatının düşmemesi durumunda fiyatların da yüksek olacağını söyledi.
60 yıldır balıkçılık sektöründe olduklarını söyleyen Ali Cengiz, balık çeşitliliğinin ilerleyen günlerde artacağını ifade etti.
“Sezon açılınca balık fiyatlarında düşüş oldu”
Ali Cengiz
Cengiz, “Denize bol yağmur yağarsa çeşitlilik artacak fiyatlar düşecektir. Balık her şeyden ucuz olacaktır. Sezon açılınca balık fiyatlarında ister istemez düşüş oldu. Fiyatlar havaların serinlemesiyle biraz daha düşer. Temennimiz halkın ucuz balık yemesi fakat önümüzde bizi ne bekliyor bilemiyoruz. Allah bilir. Balık yoğun çıkarsa millet ucuz balık yer. Balık az çıkarsa fiyat yüksek olur.” dedi.
“Milletimiz inşallah bol bol balık yer”
Mazotun her sektörü etkilediğini ve balıkçılık sektörünün de yüksek mazot fiyatından etkilendiğini söyleyen Cengiz, şunları kaydetti: “Tekne, mazotla balık avlamaya çıkıyor. Yani her şey mazot fiyatına bağlı. Mazot fiyatı düşerse her şeyin fiyatı düşer. Allah herkesin yardımcısı olsun. Milletimiz inşallah bol bol balık yer.” şeklinde konuştu.
“Tezgahlarda balık çeşitliliği arttı”
İsmail Elmas
Yaklaşık 35 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen İsmail Elmas, avlanma sezonunun açılmasıyla tezgahlarda balık çeşitliliğinin de arttığını ifade etti.
“Mazot fiyatı yüksek olduğu müddetçe balık fiyatları düşmez”
Elmas, “Besi balığın yerini doğal balık aldı. Şu an balık fiyatları değişiklik gösteriyor. Sezon açılmadan önce kilogramı 120-130 TL arasıyken tezgahlarda balık fiyatları şimdi 80-100 TL arasında satılıyor. Mazot fiyatı yüksek olduğu müddetçe balık fiyatları da düşmez. Mazot fiyatları düşerse balık fiyatları düşer.” diye konuştu.
“Alan da satan da çaresiz”
Ali Çetin
Balıkçılık mesleğinde 50 yıllık tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Ali Çetin, balık çeşitliliğinin artmasının fiyatları düşürmediğine vurgu yaparak; “Balıkta çeşitlilik arttı fakat fiyat yüksek. 1 kg barbun balığı 150 TL, İstavrit kg 50 TL, Çupra 115 TL, Mezgit kg 100 TL, Gümüş kg 175 TL, Lagos ve Karides 400-500 TL arası değişiyor. Millet artık alıp yiyemiyor. Mazot çok pahalı. Bu nedenle alan da satan da çaresiz.” dedi.
“Balık soran çok alan yok”
Balık fiyatlarının yüksek olmasında nakliye ücretleri ve mazot etkisinin çok fazla olduğunu ve ilerleyen günlerde havanın soğumasıyla balık fiyatın yükseleceğini vurgulayan Çetin, “Sabah geliyoruz akşama kadar 70 kg balık satamıyoruz. On işçi çalıştırıyorum. Elektrik, su, vergi ve işyeri kirası var, altından kalkamıyoruz. Bir işçinin yevmiyesi 250 TL. İşlerimiz zayıf. Balık soran çok, alan yok.” şeklinde konuştu.
“Tezgahlara palamut, barbun, mezgit, gümüş, hamsi, istavrit geldi”
Şehmus Ergül
52 yıllık tezgahtar Şehmus Ergül ise sezonun açılmasıyla tezgâhlarda balık bolluğu yaşandığını, tezgahlara palamut, barbun, mezgit, gümüş, hamsi, istavrit geldiğini söyledi.
“Balık az yakalanınca bu da fiyatlara yansıyor”
Fiyatların sezon öncesiyle aynı olduğunu, havaların soğumasıyla yükselişe geçebileceğine dikkat çeken Ergül, “Zaman ilerledikçe fiyatlar yükseliyor. Sebebi ise mazot fiyatları. Tekne açılıyor çok fazla mazot tüketiyor, balık az yakalanınca da bu da fiyatlara yansıyor. Buradan Karataş’a gidip geldiğimizde 100 TL mazot tüketiyorduk. Şu an aynı yol masrafı, gidiş-gelişimiz 500 TL’yi buluyor.” ifadelerini kullandı.
“Balık fiyatlarımız bu yıl çok yüksek”
Yunus Fidan
Balık sezonunun tamamen açılması için havanın soğumasına ve yağmura ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yunus Fidan, çeşitliliğin arttığını fakat ilerleyen zamanda daha da artacağını belirtti.
Fiyatların sezonla birlikte düşüşe geçtiğini fakat ilerleyen zamanda yine yükseleceğini söyleyebiliriz diyen Fidan, “Denizde balık azalıyor. Rekabet çok. Yurt dışına çok fazla satılıyor. Bu yüzden balık fiyatlarımız bu yıl çok yüksek.” dedi. (İLKHA)