Sosyal konut projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, İLKHA muhabirine, söz konusu konut projesinin dar gelirlilere değil daha çok orta sınıf kesimine hitap ettiğini söyledi.

 

Ne asgari ücretle çalışanların ne de düşük gelir sahibi emeklilerin konut taksitlerini ödeyebileceğini belirten Değirmenci, taksitlerin çok yüksek olduğunu, hükümetin bir an önce fiyatlarda yeni bir düzenleme yapması gerektiğini ifade etti.

Konut projesine kısa sürede milyonlarca vatandaşın başvuruda bulunmasının konutlara ne kadar ihtiyacın olduğunu gözler önüne serdiğini vurgulayan Değirmenci, konut projesinin ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacağını kaydetti.

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci

“Konutların metrekareleri çok düşük”

Hükümetin başlattığı sosyal konut projesini olumlu bulduklarını ancak projede eksikliklerin olduğunu belirten Değirmenci, “Dairelerin metrekareleri küçük. Çünkü bu konutlar dar gelirli ailelere yapılıyor. Bölgemizde çocukları en çok olan ailelerdir. TOKİ evlerine başvuracak ailelerin tahmini 5 ila 12 arasında çocukları var. Yani 65 metrekarelik bir ev nasıl böyle nüfuslu bir ailenin ihtiyacını giderir?” diye sordu.

“Dar gelirli bir ailenin bu fiyatı ödemesi mümkün değil”

Daire fiyatlarının da çok yüksek olduğunu dile getiren Değirmenci, “Asgari ücretli bir vatandaş bu fiyatları ödeyemez.” dedi.

Değirmenci, şöyle devam etti: “İlk taksiti 2 bin 500 liradan başlayan dairenin normal maliyeti 350 bin lira civarıdır. Çünkü TOKİ’lerde arsa parası yok. Maliyeti 350 bin lira civarında olan bir direyi devlet 600-650 bin lira arasında vatandaşa satıyorsa bence bu fakirlere bir hakarettir. Dar gelirli bir ailenin bu fiyatı ödemesi mümkün değildir. Emekli bir vatandaş ise 3 bin veya 4 bin lira aldığı maaşla nasıl 2 bin 500 lira taksit ödeyecek? Öderse nasıl geçinecek? Devlet bir an önce bunu düzeltmesi gerekiyor.”

“Bu konutlar fayda sağlamaz”

Ayrıca yapılması planlanan konutların metrekarelerinin düşük olmasından dolayı nüfusu kalabalık ailelere hitap etmeyeceğini ifade eden Değirmenci, şunları söyledi:

“Konutlar Batman’da fayda sağlamaz. Çünkü hem aileler kalabalık hem de metrekareleri küçüktür. Bu yüzden dar gelirli aileler bu konutlara başvuramaz, başvuran olsa bile bu taksitleri ödeyemez ve ihtiyacı da karşılayamaz. Şu an ülkede 2025 yılına kadar toplam 250 bin civarında konut yapılacak. Şu ana kadar ise 4 milyonun üzerinde başvuru var. Yani konut sayısının ihtiyacı karşılaması mümkün değil. 2025 ile 2028 yılları arasında ise 250 bin konut daha yapılacak. Bu da ileriki süreçlerde olacak.”(İLKHA)