İlahiyatçı Yazar Hakan Ayçoban, son zamanlarda eğitimdeki manevi boşlukla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Eğitimde maddi ve fenni boşluğun son yıllarda giderildiğini fakat manevi boşluğun giderilmemesi halinde toplumun değerlerinin kaybolacağını söyleyen İlahiyatçı Hakan Ayçoban, eğitim müfredatında manevi değerlerin konulması gerektiğini ifade etti.

 

Eğitim sistemindeki sorunları söyleyen Ayçoban, "Son yıllarda maddi olarak eğitim alanında birçok yenilik meydana geldi. Birçok derslikler, okullar, kampüsler yapıldı. Eğitim adına sevinç göstereceğimiz birçok hizmetler yapıldı. Bu maddi imkânların gençlerimizin yetiştirilmesi noktasında yeterli olduğuna inanmıyoruz. Zira maddi imkânlar tek başına yeterli olmuyor. Gençlerimizin fiziki ve maddi ihtiyaçlarını karşılıyoruz lakin gönül dünyalarına bir türlü dokunamıyoruz. Eğitim sistemimizin baştan aşağı yenilenmesi belki müfredatın değişmesi okul kitaplarının yenilenmesi ve manevi değerlerle donatılmış bir eğitim sisteminin olması lazım." ifadelerini kullandı.

"Eğitim sistemimiz yıllardır özünden koparılmaya çalışan bir nesil yetiştiriyor"

İlahiyatçı Ayçoban, "Maalesef atalarına, özüne ve değerlerine düşman bir nesil yetiştiriliyor. Bu sistemin tamamen değiştirilmesi, evlatlarımızın manevi değerlerle donatılması kendi öz benliğine kavuşması lazımdır. Bizim özümüzde kendine yetecek değerler mevcuttur. Medeniyetimizin yüzyıllardır inşa ettiği toplumlar bunun birer göstergesidir. Dolayısıyla değerlerinden uzaklaşmış gençliğin, toplumların ve insanların vardığı nokta bugün gözler önündedir. Avrupa'da bunun en bariz örneklerini görüyoruz. Bizler değerlerine sahip çıkan, önceleyen ve değerlerine sevdalı bir nesil arzuluyoruz. Bunun için yapılması gereken manevi değerlerin öncelediği bir müfredatın Milli Eğitim'de uygulanmasından geçer." sözlerini kullandı.

"Bizler yönümüzü batıya değil, öz değerlerimize döndürmeliyiz"

Toplum olarak medeniyetimize dönmemiz gerektiğini ifade eden Ayçoban, "Asıl itibariyle biz özümüze dönmeliyiz. Bizim özümüzde toplumumuzun ihtiyacını karşılayacak bütün güzellikler mevcuttur. Medeniyetimiz yüzyıllarca insanlara hizmet etmiş, bütün ihtiyaçlarını karşılamış ve onları refah içerisinde yaşayacak bir toplum haline getirmiştir. Bizler yönümüzü Batı'ya değil, öz değerlerimize döndürmeliyiz. Batıdaki insanlara değil kendi medeniyetimizdeki İbn-i Sina, İbn-i Rüşd, Farabi ve Cezerilere dönmeliyiz. Biz İslam Medeniyetinin manevi değerlerini yakaladıkça toplumumuz ıslah olacak ve çok daha güzel yerlere gelecektir." şeklinde konuştu.

Eğitim de manevi sıkıntıların giderilmesi gerektiğini dile getiren Ayçoban, "Eğitimimizdeki maneviyat eksikliklerinin giderilmesi için müfredata konulması gereken, son dönemlerde bir nebze okullarımızda Kur-an-'ı Kerim, Siyer-i Nebi eğitimi özellikle din derslerinin konulmasıyla bu sıkıntı bir nebze giderilmeye çalışılıyor. Fakat bunun da temel sorunları var. Öğrenciden çok eğitimci konusunda sıkıntıların giderilmesi lazım zira din eğitimini verecek eğitimcilerin bu işi özümsemiş olması lazımdır." dedi. (İLKHA)