Kişiden kişiye değişmesine rağmen temelde 5 evrede ilerlediğini dile getirdi.

"Alzheimer’da erken tanı çok önemli"

Alzheimer teşhisinden itibaren hastaların 4 ila 8 yıl arası yaşam süreleri olduğunu belirten Dr. Emir Ruşen, erken tanı ve tedavi ile 20 yıl yaşayabilen hastaların da bulunduğunu kaydetti.  Dr. Emir Ruşen, beyinde hastalığı oluşturan patolojik proteinlerin ve farklı bulguların, erken ilaç tedavisiyle beyin dokusuna verdiği zararların azaltabildiğini ve yaşam süresinin uzatılabildiğinin altını çizdi.

"Geceleri uyumazlar"

Yakınlarının sıklıkla bu hastaların gece uyumadıklarından şikâyet ettiklerini de ifade eden Dr. Ruşen, "Buna, uyku uyanıklık döngüsünü kontrol eden beyin dokusundaki bozulmanın neden olur. Fiziksel aktivite azlığı, uygun olmayan ışık, gürültülü ortamlar ve gündüzleri uyumak gibi çevresel faktörlerinde bu durumu tetikler" diye konuştu.

"Fast Food ve hareketsiz yaşam Alzheimer’ı artırıyor"

Dr. Ruşen, dünyada 30 milyon Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının 2050 yılında 160 milyon kişiye ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Beynin kan akımını yavaşlatması sebebiyle fast food beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, Alzheimer hastalığının artmasındaki en önemli etken olduğunu kaydetti. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin, hastalıktan korunmak için hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. Emir Ruşen, her gün mutlaka 15 dakikalık yürüyüşlerle kan akışını hızlandırmayı önerdi.

"Kilo ile Alzheimer ilişkisi doğru orantılıdır"

Dr. Ruşen, beyin kan akışının azalması, kilo ile orantılıdır. Vücut kitle endeksi ne kadar çoksa, beyin kan akışı o kadar yavaşlar. Hayvansal gıda ve protein ağırlıklı beslenmek, vitamin dengesini bozar ve Alzheimer riskini artırır.

Bu hastaların beslenmelerinde de dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Ruşen, hastaların, karbonhidrat içeren şekerli, unlu, glutenli besinlerden, paketli ve işlenmiş gıdalardan mutlaka uzak durmalarını ve sebze, meyve ve balık tüketmelerini tavsiye etti.

"B -12 takviyesi önemli"

Dr. Emir Ruşen, Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre B -12 Vitaminin demansa yakalanma oranını azalttığını dile getirdi. Hastaların bu vitaminleri mutlaka bir doktor gözetiminde almalarını önerdi. Zira, B-12 vitamin seviyesinin, üst seviyeyi aşması halinde karaciğerde olumsuz etkileri olacağına işaret etti.

Ruşen, "B-12’nin ağırlıklı olarak yumurta, et, balık ve diğer deniz mahsulü gıdalarda olması nedeniyle, hasta beslenmelerinin buna göre düzenlenmesi önem taşıyor." diye konuştu.

"Erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla risk var"

Alzheimer hastalığında yaş ve cinsiyet faktörlerinin etkisine de değinen Dr. Emir Ruşen, İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla risk tespit edildiğini dile getirdi.

Dr. Emir Ruşen, araştırma kapsamında 8-10 yıl boyunca, hafif ve orta unutkanlık şikâyeti olan hastaların, 2 yılda bir bilişsel aktivite değerlendirmesine tabi tutulduğu bilgisini verdi. Buna göre erkeklerde, bozuk bir protein olan amiloid beta proteinin, kadınlara oranla daha fazla arttığı tespit edildiğini dile getirdi. Buna ek olarak, beyin hücrelerinde görülen microgliyal aktivasyon ve inflamasyonun da kadınlara oranla daha fazla artış gözlendiğini anlattı.

Rüşen, "Demans üzerinde çalışmalar yapan İsveçli Karolinska Enstitüsünde yapılan bu araştırmada, yaş faktörünün hastalık üzerinde etkili olduğu ancak herkesin aynı şekilde yaşlanmadığı ve cinsiyete bağlı değişken faktörlerin olduğu tespit edildi." dedi. (İLKHA)