31 yıldır yanlış çizilen sınırları nedeniyle aralarında gerginlik yaşanan orta Asya ülkeleri Kırgızistan ve Tacikistan arasında bir kez daha tansiyon yükseldi. Çatışmalarda, 59 Kırgız vatandaşı ile 35 Tacik askerin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kırgızistan, Tacikistan'ın sınırdaki bazı köyleri top atışlarıyla vurduğunu duyurdu

Tacikistan'ın işgal ettiği tüm köylerin geri alındığı belirtildi. Kırgızistan, çatışmalarda 59 kayıp verdiğini, yaralı sayısının da 144'e yükseldiğini duyurdu. Çatışmada ölenlerin anısına 19 Eylül'de ulusal yas ilan edildi.

14 Eylül’de muhafız birlikleri arasında çıkan çatışmalarla ilgili iki ülke de birbirini suçluyor. 2 gün boyunca sınır hattında tanklar, hava topları ve insansız hava araçları kullanıldı.

Bölgedeki gerginlik Rusya’nın 16 Eylül’de araya girmesiyle ateşkes ilan edildi. Ancak hem Tacikistan hem Kırgızistan, karşı tarafı ateşkese uymamakla suçluyor.

İki ülke arasındaki gerilim, Sovyet Birliği zamanına dayanıyor. Sovyetler Birliği, bağımsızlık sonrası sınırları etnik, siyasi, ekonomik ve kültürel faktörler gözetilmeden çizmiş, bu da zaman zaman çatışmalara neden oluyor. (İLKHA)