Avukat Tunç Sudi To,l ev sahibi ve kiracılar arası sistemi, genel arabuluculuk ve taraflara arabuluculuk ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

“Kira uyuşmazlığında arabuluculuk bunları çok daha kısa sürede çözmeyi sağlayacaktır”

Ev sahibi ve kiracılar arası arabuluculuk sisteminden bahseden Tunç Sudi Tol, “Kira uyuşmazlığında arabuluculuğun gelmesini çok olumlu buluyorum. Maalesef yükselen enflasyonda mahkemelerin iş yükü çok artmaya başladı. Çünkü kira miktarlarından memnun olmayan ev sahipleri ve kiracılar sürekli dava yoluna gitmekteler. Kira uyuşmazlığında arabuluculuk bunları çok daha kısa sürede çözmeyi sağlayacaktır. Normalde mahkemelerde bir veya iki yıl sürerken arabuluculukta bir ay içerisinde bu uyuşmazlığı çözmeye çalışacağız. Bu sebeple bu gelişmeleri çok olumlu buluyorum. Üstelik kiraya veren de kiracı da miktarların artmasını istemiyor. Fakat enflasyon arttığı için taraflar arası uyuşmazlık çıkıyor. Taraflar birbirine düşman olmadığı içinde bir masa etrafında toplanıp ortak bir noktada kira artış davalarının arabuluculuğunda çok hızlı bir şekilde çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

“Mahkemelerin önemli bir iş yükünü aldığımızı düşünüyorum”

Genel arabuluculuktan bahseden Tol, “Mahkemelerin önemli bir iş yükünü aldığımızı düşünüyorum. İki tane arabuluculuk sistemimiz var. Bir tanesi zorunlu diğeri de ihtiyali arabuluculuktur. Aslında evrensel olan evrensel arabuluculuk sistemidir. Çünkü arabuluculuk ihtiyali bir kavramdır. Fakat ülkemizde uygulama topluma yerleşsin diye zorunlu arabuluculuk diye bir müessese getirildi. Şu an da ihtiyali arabuluculukta anlaşma oranlarımız çok yüksek. Nerdeyse yüzde 90’a yakın bir anlaşma sağlıyoruz. Zorunlu arabuluculuklarda oran biraz düşüktür. Ama günden güne yaptığımız çalışmalarla arttırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Arabuluculuk kanunu gereğince biz hukuki tavsiyeler bulunamıyoruz”

Taraflara arabuluculukla ilgili tavsiye veren Tol, “İhtiyali arabuluculukta taraflar kendi avukatlarıyla gelebiliyorlar. Ama zorunlu arabuluculukta maalesef avukatsız başvuru yapılıyor. Avukat olmadığı zaman da taraflar haklarını bilmediği için ortak bir noktada buluşturmak daha zor oluyor. Arabuluculuk kanunu gereğince biz hukuki tavsiyeler bulunamıyoruz. Bulunamadığımız için çok basit çözülecek olay çözülemez hale geliyor. Bu yüzden bizim temennimiz taraflara en azından devlet tarafından zorunlu vekil atanmasıdır. Ve taraflar haklarını bilerek arabulucuya katılı sağlamasıdır.” ifadelerini kullandı.

(İLKHA)