Bingöl’de emlak sektöründe yaşanan durağanlık ve kira fiyatlarının artması, emlak sektör temsilcileri ve kiracıları zor durumda bıraktığını dil getiren Korkmaz, gayrı menkullerin satışı veya kiraya verilmesinde mülkün emlak değeri baz alınarak yasal düzenleme getirilmesi gerektiğini savundu.

 

Korkmaz, gayrimenkullerin kişilerin inisiyatifinde satışının gerçekleştirildiğini ve kiraya verildiğini, bu durumunda kiracı ve alıcıları zor duruma soktuğunu belirtti.

Satış ve kiralamada gayrimenkul sahiplerine empati çağrısında bulunan Korkmaz, Bingöl’de kira artışlarından dolayı öğrencilerin ev bulmakta zorlandığını ve böyle gitmesi durumunda birçok öğrencinin barınma sorunundan dolayı kayıtlarını donduracağını belirtti.

“İnşaat maliyetlerinin dövize bağlı artışı maliyetleri yükseltiyor”

Korkmaz, “Gerek Bingöl ve gerekse de Türkiye’de kira ve gayrimenkullerde artışlar yüzde 100’ü bulmuştur. Bunun birinci sebebi inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artması, ikinci sebebi ise inşaat malzemelerinin dövize bağlı olmasıdır. Bunlar tabiki maliyetleri yükseltiyor. Maliyetlerin yükselişi gayrimenkullerin satış fiyatını yükseltiyor. Satış fiyatlarının yükselişi ile de kira fiyatları yükseliyor.” dedi.

“Gayrimenkul sahipleri yasal olmamasına rağmen kiralarda yüzde yüz artış yapabiliyor”

Türkiye genelinde kiralarda yüzde 100 bir artış olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Gayrimenkul sahipleri tarafından yüzde 100 kira artışları her ne kadar yasal olmasa da maalesef bu yapılıyor. Bu durumda en çok zorlanan tabi ki kiracılar oluyor. Bu konuda çok sıkıntı çekiliyor ve biz buna şahit oluyoruz. Genel olarak tüm Türkiye’de sıkıntı olan bir durumdur. Fakat ilimizde de bu sıkıntı var. Kiralar ilimize göre çok yüksek. Şu an Bingöl’de 2 bini aşmış durumda. Bu da maalesef vatandaşın bütçesini zorluyor. Bu fiyata oturmak gerçekten çok büyük bir sıkıntı oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Gurbetçilerin gelmesiyle sektör canlanıyor”

Korkmaz, durma noktasına gelen emlak piyasasının, yaz sezonunda yurtdışında bulunan Bingöllülerin gelişiyle piyasanın kısa süreliğine canlandığını söyledi.

 

Korkmaz, “Yaz sezonunda yurt dışında bulunan vatandaşların ülkeye dönmesiyle emlak piyasasında biraz hareketlilik oluyor. Fakat gurbetçilerin gitmesiyle beraber sektör tekrar durma vaziyetine gelmiş. Emlak satışı maalesef şu an olmuyor. Çünkü fiyatlar gerçekten çok yüksek. Sıfır bir dairenin fiyatı bugün bir milyonun üzerindedir. Dolayısıyla insanlarımızın da alım gücü kalmadı. Daire satışlarının düşme sebebi budur. Artık sadece dövizle, altınla satışlar yapılıyor. Bunun haricinde gerek ilimizde gerekse de Türkiye’de gayrimenkul satışları durma noktasına geldi.” diye konuştu.

“İlimizde yeteri kadar konut olmaması kira artışına sebep olmaktadır”

Üniversite öğrencilerinin gelmesiyle kentte kiralık konut sıkıntısı yaşandığının altını çizen Korkmaz, şunları kaydetti:

“Üzülerek ifade ediyoruz ki üniversite öğrencilerinin gelmesiyle beraber oluşan kiralık konut sıkıntısını fırsata dönüştüren vatandaşlarımız var. Kiraları daha bir arttırıyorlar. Kiraların artmasının bir nedeni de budur. Dolayısıyla birçok öğrencinin kaydını donduracağını, birçok öğrencinin de dışarda kalacağını düşünüyorum.  Bu durum gerçekten bizleri üzüyor. İnşaallah bir an önce bu sıkıntı giderilir.”

“Bu devirde kiracı olmak kadar zor bir durum yok”

Kira belirlenmesindeki önerini de sunan Korkmaz, “Konutun resmiyette emlak değeri, satış değeri ne kadarsa, onun üzerinden bir kira belirlenebilir. Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa, kiracılarda rahat eder. Kiracıları da düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten bu devirde kiracı olmak kadar zor bir durum yok. Maalesef döviz üzerinden satışlar yapılıyor ve bu da ülkemizdeki dar gelirli vatandaşları çok zor durumda bırakıyor. Tamamen dövize endeksli satışların yapılması nedeniyle asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlarımızı zor durumda bırakıyor.” ifadelerine yer verdi.

Toplum olarak empati kuramadıklarını dile getiren Korkmaz, konut fiyat ve kiralarının makul bir seviyeye getirilmesi için gayrimenkul sahiplerine çağrıda bulundu. (İLKHA)