BİTLİS - Baharın başlamasıyla Güneydoğunun sıcak bölgelerinde sera olarak yetiştirilen yeşil sebze tohumları Bitlis iline getirilerek satışa sunuluyor. Halk arasında şıtıl olarak bilinen bu tohumlara gün geçtikçe rağbet artıyor. Siirt bölgesinde yetiştirilip getirilen bu tohumlar ilin farklı yerlerinde satışa sunuluyor.

 

Getirilen tohumları toptan alarak satışa sunan esnaflardan Remzi İşbaran, bu tohumların her geçen gün rağbet gördüğünü belirterek, "Her yıl baharın sonlarına doğru Güneydoğu illerinde yetişen bu tohumlar Bitlis'e getirilerek satışa sunuluyor. Yöre halkı tarlasında biber, patlıcan, salatalık, reyhan gibi yerli mahsulleri ekmek istediğinden dolayı bu tohumlara rağbet ediyor. Fiyatlarda gayet uygun olduğundan tüm köylüler boş kalan arazilerinde artık bu tohumları ekmeğe başladı" dedi.

 

Boş kalan arazilerinde sebze ekmek için tohum aldığını belirten Oktay Yılmaz ve Baki Aktaş ise, "Bizler köylerde kalıyoruz. Daha önce köyümüzde tütün ekiyorduk. Fakat hükümetin tütün üreticilerine kota uygulaması ve Bitlis'te bulunan Tekel Fabrikası'nı kapatması nedeniyle artık biz tütün üreticileri zor durumda kaldık. Bu nedenle boş kalan arazilerimizde sebze ekmek için bu tohumları alıyoruz" ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)