MARDİN - Kızıltepe'ye (Qoser) bağlı Eşme(Meskenter) köyünde buğday mahsulünün sonuna yaklaşılıyor.

 

"Mahsulümüz geçen yıllara nazaran az"

Yıl sonu buğday hasılatı ile alakalı açıklamalarda bulunan çiftçilerden Zübeyir Güner, "Bizim memnuniyetimiz fiyata bağlıdır. Mahsulümüz geçen senelere nazaran azdır. Ama yine de şükrediyoruz. Elhamdülillah bu Allah tarafındandır kul tarafından değil. Şikâyetimiz ise fiyatın düşük olmasından dolayı mazota ayda iki defa zam geliyor. Gübre hakeza. Fakat buğday fiyatı her sene geriliyor. Samanın kilosu 600 kuruş, buğdayında aynı. Şimdi çiftçiler ne yapacak? Kazdığımız kuyuların masrafı olmasaydı çiftçiliği bırakırdık. Bin liraya kuyu kazmışız. Artık borçların altın kalkamıyoruz. Buğdayı satsak dahi eve bir kuruş götüremiyoruz. Alacağımız para ancak mazot, gübre ve ilaçlara yetecek. Çünkü fiyat yok." dedi.

 

"Ofis'ten randevu alsan bir ay sıra bekliyorsun"

Güner açıklamasının devamında, "Ofisin resmi olarak verdiği fiyat 720-730 kuruş civarı. Ofise vermek içinde randevu almak lazım. Randevu alsan dahi bir ay sırada bekliyorsun. Bir ay sonra mahsulü ofise bıraksan da hemen karşılığını alamıyorsun. Ama borçlandığımız şahıslar paralarını istiyorlar. Onlar ofisi beklemiyor. Bizim şikâyetimiz bundandır. Mecburen piyasaya götürüyoruz ne fiyat verseler satmamız lazım ki borcumuzu verelim. Borçlandığımız zaman diyoruz ki; ne zaman mahsulümüzü toplasak o zaman borcunu öderiz. Doğal olarak da onlarda haklarını istiyorlar. 10 kuruş fazla satmak için mahsulümüzü bekletemeyiz." diye konuştu.

 

"Çiftçi her zaman borçlu"

Çiftçinin her zaman borçlu olduğunu belirten Güner, "Deminde ifade ettim, bu borçlar olmasaydı çiftçiliği bırakırdık. Devletin bizden haberdar olması lazım! Neden buğday fiyatı zam olmuyor da sürekli mazot ve gübre fiyatı zamlanıyor. Eğer buğday zam almayacaksa mazot ve gübrede zam almasın. 2001'de pamuğun kilosunu 1.30 kuruştan verdim. O zaman ki mazot ve gübre fiyatı neydi? Bugün ise pamuğu 90 kuruştan verdim. Nasıl olacak? Masrafı karşılayamıyoruz. Her şey ithal oluyor da neden mazotla gübre ithal olmasın? Onları da ithal etsinler. Mısır'ın kilosunu 40 kuruştan satıyoruz. Mısır tohumunun kilosunu 15 TL'den alıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Çiftçiyi sahiplenen yok

Çiftçi Zübeyir Güner, çiftçileri sahiplenen kimsenin olmadığını vurguladığı açıklamasında, "Eskiden Tarım Bakanı fiyat veriyordu. Şimdi iki senedir bekliyoruz, aynı fiyat değişmiyor. Tarım Bakanının çiftçilerden haberdar olması lazım. Tarım Bakanına sesleniyoruz. Biz bedava bir şey istemiyoruz. Buğdayımızı 60 kuruştan sattık. Sertifikasını 1 ile 1.10 kuruş arası alıyoruz, gözümüze gelmiyor. Aynı şeyin mısır içinde geçerli olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Aslan - İLKHA)