DİYARBAKIR - Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Canbay, 2014'te yapılacak yerel seçimler nedeniyle Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşlarıyla istişare toplantısı yaptı. Canbay, 'Gezi Parkı' olaylarına değindi.

 

"Ülke insanı inatlaşmaya kurban edilmemeli"

Canbay, "Gezi Parkı'nda çıkan olaylar bütün toplumu rahatsız ediyor. Ve bu rahatsızlık halen devam ediyor. Ülkemizin insanı inatlaşmaya kurban edilmemelidir" dedi.

 

Gezi parkında bazı art niyetli insanların olduğunu söyleyen Canbay, "Ana muhalefet partisinde de sorun vardır. Yangına körükle gitmiştir" şeklinde konuştu.

 

"Anarşi'den kimseye fayda gelmez"

Asarım keserim biçerim yakarım diye gerilimi tırmandırmanın yanlış olduğunun altını çizen Canbay, "Anarşiden kimseye fayda gelmez. On yıl boyunca hükümet döneminde bir memnuniyetsizlik olmuştur. Zengin daha zengin, fakir daha fakir olmuş, iç göç yaşanmıştır" ifadelerini kullandı.

 

"Bu ülkede çocukların besmele çekmesi yasaklandı"

Cumhuriyet döneminde yapılan zulümlere değinen Canbay, "Son seksen yılda baskıcı rejimin ülkemize yapıkları gözler önündedir. 18 yıl ezan okutulmadı. Çocukların besmele çekmesi yasaklandı. Köyler yakılıp-yıkıldı. Ülkemizde ırkçı bir eğitimden dolayı insanlarımız birbirine düşman kesilmiş durumda. Erbakan, 'Sen dağa-taşa 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazarsan, birileri de 'Ne Mutlu Kürd'üm Diyene' der, eğer siz her sabah besmele ile başlarsanız ortada bu tür gibi sorunlar kalmayacaktır' demişti" diye konuştu.

 

"Türkiye-İran Suriye konusunda arabuluculuk yapmalı"

Canbay konuşmasının devamında, "Türkiye-İran hemen Suriye konusunda arabuluculuk yapmalı. Kendi siyasi ihtiyaçları için değil, akan kanı durdurmak için yapmalı. Bazı müttefik ve dost bildiğimiz ülkeler dost değil pusuya yatmış düşmanlardır diyebiliriz. Biz her adımda herkesi sağduyuya çağırıyoruz. Farklı düşünce ve fikirler olabilir ama bu kavgaya yansıtılmamalıdır" dedi.

 

"NATO ülkemizi işgal etmiş durumda"

NATO'nun perde arkasında Türkiye'de oyunlar düzenlediğini iddia eden Canbey, "NATO ülkemizi işgal etmiş durumda. Ülkemizin birçok yerinde şu anda NATO'nun üsleri bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

İsrail'in Filistin işgaline de değinen Canbey, "Eğer bir ülkeyi yakıp- yıkıyorsanız, insanları evlerinden zorla çıkarıyorsanız sizler teröristsiniz, işgalcisiniz" şeklinde konuştu. (M.Said Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)