MERSİN - Göç Haftası etkinlikleri kapsamında Mersin'de Göç Haftası etkinlikleri düzenlendi. Haftanın anlamına binaen Akdeniz (Akdeniz'e Göç Edenler Kültür ve Dayanışma Derneği) Göç-Der Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

 

Köye geri dönüşler için "Geri Dönüş Komisyonu" kurduklarını ifade eden Akdeniz Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç, 1984'ten bu yana 3 bin 500 yerleşim yerinin zorla boşaltıldığını, 3 milyondan fazla insanın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirterek topraklarına geri dönmek istediklerini söyledi.

 

50 binden fazla insan yaşamını yetirdi
PKK ve devlet arasında 1984'ten bu yana süren çatışmalı sürecin Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını dile getiren Güvenç, "Bu kuralsız ve kirli savaş Türkiye toplumunun tamamına çok pahalıya mal olmuş, bütün halklara büyük acılar yaşatmıştır. Binlerce faili meçhul cinayetin yanında yaşanan kirli savaşta 50 binden fazla insan yaşamını yitirmiştir. Bu süreçte 3 bin 500 yerleşim yeri zorla boşaltılmış, 3 milyondan fazla insan zorunlu göçe tabi tutulmuştur" iddiasında bulundu.

 

Güvenç, barışın sağlanmasında boşaltılmış yerleşim yerlerine geriye dönüşlerin hayati önemde olduğunu kaydederek, "Devlet geçmişle yüzleşmeli, göç mağdurlarında özür dilemelidir" şeklinde konuştu.

 

Topraklarına geri dönmek istediklerini ve "Geri Dönüş Komisyonu" kurduklarını ifade eden Güvenç, insanın kendi toprağıyla yeniden buluşmasına büyük bir anlam verdiklerini söyleyerek, halka da topraklarına geri dönme çağrısı yaptı. (Osman Öksüz - İLKHA)