SİVAS - Sivas Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman Doktor Kamuran Kaya, artan sıcak havalarla ilgili uyarılarda bulundu. Kaya; özellikle kronik hastalığı bulunan hastaların, güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitlerinde dışarı çıkmaları durumunda koruyucu önlemler almaları gerektiğini belirtti.

 

Uzman Doktor Kamuran Kaya, birinci dereceden dikkat etmeleri gereken kişilerin çocuklar, yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ve sürekli ilaç kullanan hastalar olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları dengeli ve düzenli beslenme konusunda uyardı.

 

Sıcak havaların terleme dolayısıyla sıvı ve tuz kaybına neden olduğunu hatırlatan Kaya, "Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla birlikte, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketiminin azaltılması hatta kullanılmaması gerekir" dedi.

 

Günün en sıcak saatleri olan 11.00 - 16.00 arası mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Doktor Kamuran Kaya, "Dışarıya çıkarken mümkün oldukça açık renkli giysiler tercih edilmeli ve güneş ışınlarından korunmak amacıyla hava delikleri olan şapka ya da doktor kontrolünde güneş gözlüğü kullanılabilir. Vatandaşlarımız Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği öğlen saatlerde denize girmemeye ve güneşlenmemeye özen göstermelidir. Bunun dışında gerekli her türlü koruyucu önlemler alınmalıdır" diye konuştu. (Veysi Siyah - İLKHA)