Devlet televizyonu internet sitesi Iribnews, Cumartesi günü geç saatlerde, Mazanderan vilayetinde İstihbarat Genel Müdürlüğü ekiplerinin, "Bahai Siyonist örgütünün 12 üyesini tespit ederek tutukladığını" yazdı.

Haberde, yakalanan kişilerin merkezi, Adalet Evi – (Beyt el-Adl veya işgal altındaki Hayfa) olarak bilinen “Siyonist” örgüte bağlı oldukları, İran’ın iç bölgelerine gönderdikleri “casuslar yoluyla Bahailiği yeniden canlandırmayı amaçladığı” öne sürüldü.

Bahailerle ilgilii kontroller arttı

İran İstihbarat Bakanlığı, Ağustos ayının başında da, ülkede yasaklı olan Bahailik inancı mensuplarından oluşan “Merkezi Ağ” üyelerini gözaltına alındığını açıklamıştı.

Bakanlık, daha sonra bu örgütün üyelerine, "ülke genelindeki anaokullar başta olmak üzere farklı seviyelerde eğitim ortamlarına sızma" talimatı verildiğini öne sürdü.

İran Bahaileri tanımıyor

İran'ın en büyük gayrimüslim azınlığı olan Bahai inancının kökeni 19. Yüzyıla dayanıyor.  Bu inancın mensupları 1817’de İran’da doğan Bahaullah’ın öğretilerine inanıyor.

Dünya genelinde milyonlarla ifade edilen mensupların İran’daki sayılarının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor.

Bahailik inancı, 1979 İslam Devrimi sonrası yasaklandı

İran  rejimi bu inancın mensuplarını “bidat ehli” olarak tanımlıyor ve genellikle ezeli bölgesel düşmanı siyonistler ile irtibatlı olmakla suçluyor.

 İran, Hristiyanlık, Yahudilik ve Zerdüştlük dahil olmak üzere azınlık inançlarını tanıyor ancak Bahaileri "sapkın" olarak niteliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2018’in sonlarında,Bahailerin haklarını bahane ederek Tahran’a dini azınlık mensuplarına yönelik “baskı”, “terörize etme” ve “keyfi tutuklamalara” son verme ve “dini mensubiyetleri sebebiyle tutuklanan Bahaileri serbest bırakma” çağrısında bulunmuştu.