1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağının kalkmasıyla beraber balıkçılara yönelik denetimler arttı.İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Zeytinburnu-Beylikdüzü hattı açıklarını kapsayan bölgede balıkçı teknelerine yönelik denetim yaptı. Denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'da katıldı.
Denetimlerde teknelere çıkan ekipler, avlanan balıkların boyları ve teknelerin evraklarını kontrol etti. Daha sonra Gürpınar Su Ürünleri Hali'ne geçen ekipler, burada satışa sunulan balıkların boylarını denetledi. Yapılan denetimlerde, boy standartlarını karşılamayan 19 kasa kefale el konulurken, kişilere ise 14 bin 160 TL para cezası uygulandı.
Denetim sonrasında açıklamalarda bulunan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde denizde, karaya çıkış noktalarında, su ürünleri halinde ve perakende satış noktalarında su ürünleri denetimlerimizi yapıyoruz. Buralarda boy, zaman ve yer yasaklarına bakıyoruz. Yer yasaklarında belli noktalarımızda av yasağı var. Adaların bir kısmı gırgır avcılığına yasak, Marmara Denizi ve boğazlarda trol avcılığı yasak. Bir teknemize çıktık. Avcılık yapmamıştı orada evraklarının kontrolünü gerçekleştirdik. Bu sene yeni yürürlüğe koyduğumuz bir uygulama var. Bütün ağların üzerlerinde barkodlar var. Bu barkodlardan takibini sağlıyoruz. Bir teknemizde avcılık operasyonunu bitirmişti. Oradaki balıklarda da ayrıca boy yasağına da baktık. Teknelerde yaptığımız denetimlerde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık" dedi.
Yasalara göre yakalanan hamsinin boyunun 9 cm, istavritin 13 cm, palamutun 25 cm ve lüferin 18 cm olması gerekiyor.
Öte yandan yakalanan ürünler yasa değişikliğinden önce tekrar satışa sunulup ticari olarak değer kazanıp piyasaya sürülüyordu. Yeni yasa ile mülkiyeti tamamen kamuya geçirilecek. Kamu mülkiyetine geçirilen balıkların hayır kurumlarına bağışlanacağı öğrenildi. (İLKHA)