2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu, Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen programla açıldı.

 

Programda bir konuşma yapan Bakan Kirişçi, "Rabbim bizlere böyle güzel, böyle özel bir coğrafyada yaşamayı nasip etmiş ki toprağında, suyunda, denizinde, havasında ayrı bir bereket var. Ekolojik özellikler ve birbirinden farklı 4 denizimiz hamd olsun rabbim hizmetimize sunmuş. Bunları hep birlikte korumak durumundayız. Bu varlıklarımızı koruyacağız ki siz kıymetli balıkçılarımız da korunmuş olsun. Bunu bilim insanlarıyla, sektör paydaşlarımızla ve balıkçı kardeşlerimizle hep birlikte hep birlikte yapacağız. Balıkçımıza külfet getirmek için değil suyumuzu, denizimizi, balıklarımız gelecek nesillere bırakmak için tedbir almak durumundayız. Moda tabirle buna sürdürülebilirlik diyoruz. Uyguladığımız tedbirlerle ve getirdiğimiz kurallarla denizlerimizi korumaya çalışıyoruz. Bir yandan denizlerdeki varlıklarımızı korurken balıkçılık sektörümüzü de tüm gücümüzle destekliyoruz." dedi.

"Balıkçılarımıza toplamda 18.2 milyar TL destek verdik"

,Kirişçi, "AK Parti döneminde balıkçılarımıza bugünün parasıyla 10.2 milyar TL tutarında ÖTV indirimi, yakıt desteği, yetiştiricilerimize 7.2 milyar TL destek ve diğer desteklerle birlikte toplamda 18.2 milyar TL tutarında destek ödeme yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Su ürünleri avcılarına, üreticilere banka aracılığıyla düşük faizli kredi imkânı getirdik. 2002 yılından bugüne kadar bugünün parasıyla 13.9 milyar TL, 2021'de ise 936 milyon TL sübvansiyonlu kredi sağladık. Dün itibarıyla 2 bin 700 balıkçımıza 1.9 milyar TL tutarında kredi kullandırdık." diye konuştu.

"Avrupa Birliği ülkeleri arasında en çok üretim yapan ülkeyiz"

Türkiye'nin dünyada güçlü bir balıkçılık sektörüne sahip olduğunu söyleyen Kirişçi, "Su ürünleri sektöründe 18 bin 476 adet balıkçı gemisiyle Avrupa'nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip ülkelerden birisiyiz. Yetiştiricilik sektöründen 2 bin 223 tesisimiz bulunmaktadır. Avrupa'nın en modern 281 adet su ürünleri işletme tesisine sahibiz. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en çok üretim yapan ülke durumundayız. 250 bin vatandaşımızın istihdam edildiği sektörümüz sizler sayesinde büyüyor." şeklinde konuştu.

"Bu yıl ihracat hedefimiz 1.5 milyar"

Kirişçi, "Balıkçılık sektörümüz kendi denizlerimiz için ihtiyacımız üzerinde avcılık kapasiteye sahibiz. Geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1.4 milyar doların düzeyine ulaşmıştır. Elbette ithalatımız da bulunmaktadır ama ithalatımız 200 milyon dolar seviyesinde kalmış ve böylece 1.2 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektör pozisyonundayız. İnşallah bu yıl için ihracatımızın 1.5 milyar dolar olarak hedefliyoruz." dedi.

Bakan Kirişçi'nin konuşmasının ardından protokol üyeleri ile birlikte av sezonunun bereketli geçmesi için dua edildi.

Dua sonrasında Bakan Kirişçi ve sektör temsilcileri, bakanlık tarafından üretilen kalkan, levrek ve mersin balığı yavrularını denize bıraktı.

Gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapacak balıkçılar, 1 Eylül'de Karadeniz, Marmara ve Ege'de, 16 Eylül'de ise Akdeniz'de denizlere açılacak. Denizlerde avcılık faaliyetleri 15 Nisan itibarıyla sona erecek. (İLKHA)