Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek olan festivalle ilgili bilgilendirmede bulunmak üzere Mutfak Sanatları Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında 15-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘4’üncü Gaziantep Gastronomi Festivali’nin Gaziantep’e özgü yemeklerin tanıtımda büyük katkısının olacağı ve kültürel mirasa sahip olan ürünlerin dünya çapında daha çok tanıtılacağı belirtildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, salgın ile birlikte birçok ürünün tedariğinde sıkıntıların meydana geldiğini ve haliyle gastronomi festivalinin fiyat artışlarına denk gelmesinin talihsizlik olduğunu söyledi.

Gül, “Gastronomi festivaline baktığımız zaman şöyle bir tespitte bulunmamız gerekiyor. Bu gastronomi festivalinin başlamasıyla birlikte fiyatlar yükseldi ve vatandaşın alım gücü düştü gibi bir imaj var ama bu doğru değildir. Çünkü son 4 yıldır dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fiyatlarda bir artış başladı. Pandemiyle birlikte gıda ürünleri başta olmak üzere tedarikte sıkıntılar oluştu. Dolayısıyla gastronomi festivalinin dünyadaki ve Türkiye’deki fiyat artışlarına denk gelmesi talihsizlik olarak değerlendirilebilir.” dedi.

Vatandaşın ucuz ürün alabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Gül, “Tarım ürünleri başta olmak üzere fiyatları düşürmek istiyorsak, bunun belediyenin yapacağı 200 veya 500 dönüm tarımsal faaliyetlerle değil, vatandaşın kendi arazilerini sulamaya açarak yapılabilir. Biz devlet olarak ta ne gerekiyorsa yapacağız. Vatandaşın ucuz fiyata ürün alabileceği işletmelerin sayısını arttırılması gerekiyor. Bu işyerleri denetlememiz gerekiyor ama daha üst sekmende ürün üreten işletmelerinin de varlığına müsaade etmemiz gerekiyor. Vatandaşın en ucuzundan en pahalısına kadar esnafın her türlü hizmetini sürdürdüğü iş alanların açılması gerekiyor. Ayrıca her vatandaşımızın her fiyatta seçeneğinin olması gerekiyor. Her bütçeye uygun ürünlerin Gaziantep’te bulunması gerekiyor. Bunları yaparsak biz hem gelişiriz hem de kalkınabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise toplantıda yaptığı konuşmada, basın mensuplarına bu yılki GastroAntep Festivali’nin teması, etkinlikler, yarışmalar ve konular hakkında bilgiler verdi.

Gastronominin topraktan başladığını ifade eden Şahin, “Gastronomi ekonomidir, tarihtir ve coğrafyadır. Biz bugün gastronomiyi konuşuyorsak her şeyin topraktan başladığını iyi bilmemiz gerekiyor. Toprak, anadır, yardır, berekettir ve şifadır. Bizim için toraktan gelen ekonomiyi nasıl yöneteceğiz? Bu alanı oluşturmak için buradayız. Bu yıl sürdürülebilir bir gastronomi başlığını verdik. Çünkü dünya bu zamanda çok zor bir dönemden geçiyor. Bu coğrafyada güçlü olmamız gerekiyor. Daha çok çalışarak ve fikir işçiliği yaparak bu bölgeyi en güzel bir şekilde güçlendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.   

Düzenlene basın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra; Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan, il protokolü ve çok sayıda basın mensubu katıldı. (İLKHA)