HABER MRK- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bina çatılarına yeni standartlar getirdi. Buna göre, konut haricindeki binaların çatılarında sergi ve toplantı salonları kurulabilecek. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni yapılacak binaların çatılarının günün ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacağını belirterek "Yeni çatılar daha yeşil, daha çevreci ve daha sanatsever olacak." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre, bina çatılarında kullanılacak malzeme yörenin mimari özelliğine ve iklim şartlarına uyumlu olacak. Konutlar hariç olmak üzere, çatı araları; yangın tedbirleri alınmak şartıyla sergi salonu, toplantı salonu, yemekhane, spor salonu gibi ortak kullanımlı alanlar olarak kullanılabilecek. Çatıya ait teraslar, ait olduğu kattaki bağımsız bölümün son kattaki sınırlarının kapladığı alanın yüzde 25'ini aşmayacak. Çatıda birden fazla bağımsız bölüme ait teraslar olması halinde birbirleri arasında en az 3 metre mesafe bırakılması zorunlu olacak.

Değişiklikle, teras çatılara, bahçe düzenlemesi yapılabilecek. Ortak alan olarak kullanılan teras çatılarda; bahçe düzenlemesi yapılması halinde merdiven, bina sakinleri tarafından kullanılmak üzere, tuvalet, lavabo, çay ocağı, bahçe düzenlemesinde kullanılacak. Rezidans, otel, apart otel gibi konaklama tesislerinin teras çatılarda bina cephelerine 3 metreden fazla yaklaşmamak, en fazla 1 metre 50 santimetre derinliğinde olmak ve parapet kotunu aşmamak koşuluyla açık havuz yapılabilecek.

ASANSÖR ZORUNLULUĞU 5 KATTAN 4'E İNDİRİLDİ
Yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, daha önce 5 katlı binalara asansör zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu:"Yeni yönetmelikle 4 katlı binalarda da asansör konulması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca 3 katlı binalarda da asansör boşluğu konulması şartı getirilmiştir. Yaptığımız düzenleme ile vatandaşlarımızın konforlu bir yaşam sürerken çevre değerlerini de maksimum derecede korumalarını ve yaşam alanlarına yansıtmalarını hedefliyoruz. Ülkemizde yaygın olan tek tip çatı anlayışından vazgeçerek, yörenin mimari özelliklerine, iklimine, yağış özelliklerine, kurak ve yeşil olması gibi özelliklere göre farklı çatı sistemlerine gitmeyi amaçlıyoruz." (Raif Acar-İLKHA)