Yeni eğitim ve öğretim yılının 12 Eylül'de başlamasına sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan kırtasiyeciler, öğrencileri bekliyor.

12 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için hazırlıklarını tamamlayan kırtasiyeciler bir öğrencinin ortalama bin lira civarında kırtasiye malzemesi alacağını kaydetti.

Yaşanan salgınla birlikte enflasyonun da fiyatların yükselmesine neden olduğunu dile getiren kırtasiyecilerden Zeki Gül, zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satmasını doğru bulmadığını söyledi.

 

"Kırtasiye ürünlerinde geçen seneye oranla ciddi bir oynama olmamıştır"

Kırtasiye ürünlerinde ciddi artışların yaşanmadığına dikkat çeken Gül,"Salgın sürecinden sonra birçok üründe yaşanan fiyat artışları kırtasiye sektörünü de etkiledi. Kırtasiye olarak tüm hazırlıklarımız tamamdır. Her okul seviyesine hitap edecek ürünlerimizi hazırladık. Pandemi ve enflasyon tüm ürünlerde olduğu gibi kırtasiye ürünlerini de etkiledi. Fakat kırtasiyedeki fiyat artışı diğer ürünlerdeki kadar olmadı. İlkokul öğrencisi tüm ürünleri alırsa 700 ile 800 lira arasında bir miktar tutuyor. Anaokulları bin lira, lise öğrencisi için ise bin ile bin 500 lira arasında bir miktar tutuyor. Kırtasiye ürünlerinde geçen seneye oranla ciddi bir oynama olmamıştır." İfadelerini kullandı.

"Vatandaşlar alış veriş yaparken tepki gösterebiliyor"

Zeki Gül

Vatandaşlar alış veriş yaparken tepki gösterebiliyor. Bildiğiniz gibi ciddi bir enflasyon oldu. Bu durum vatandaşları etkilemektedir. Asgari ücretle çalışa bir vatandaş 4 çocuğu için kırtasiye aldığı zaman ortalama 4 bin lira tutuyor.  Bu aile nasıl geçinecek böyle bir sıkıntımız da var. Zincir marketlerin işi kırtasiye değildir. Onlar yılın 12 ayında sadece 20  gün kırtasiye satmaktadırlar ve geri çekilmektedirler. Bilinçli müşterinin aslında bunu sorgulaması lazımdır. Onlar kırtasiye ürünlerini bizden daha pahalıya satıyorlar ve çekiliyorlar. Özellikle marka olan ürünleri bizden yüzde 30 ile 40 arasında daha yüksek bir fiyata satıyorlar. Müşterinin özellikle fiyat sormasını istiyoruz. Zincir marketlerin kırtasiye satmaması için hükümet bir adım attı ama devamı gelmedi. Zincir marketler halen kırtasiye ürünü satmaktadırlar." dedi.

"Zincir marketler bizim işlerimizi baya etkiliyor"

Zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmasına karşı olduğunu belirten Ömer Faruk Yalçın, "Kırtasiyelere göre yüzde 30 ile 40 arasında daha yüksek fiyata satıyorlar. Bazı ürünleri biz de kontrol ediyoruz. Fiyatların bizden daha yüksek olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Yalçın sezona hazır olduklarını belirterek, "Kırtasiye malzemeleri olarak okul sezonuna hazırız. Çanta, defter, kalem ve diğer ürünler hazırdır. Fiyatlarımız da uygundur. Zincir marketler fiyatları çok farklı etkiliyor. Orada ucuzmuş gibi olsa da sattıkları ürünler, hem kalitesiz hm de bizden daha yüksek fiyata satıyorlar. Orada ucuz diye satılan defter ile kırtasiyedeki defterlerin kaliteleri bir değildir. İnsanların bu konuda bilinçlendirilmesi lazımdır. Zincir marketler sadece kırtasiye değil teknolojik ürünler de satarak bütün esnafı öldürüyorlar." dedi.

Ömer Faruk Yalçın

Yalçın son olarak, "Bir öğrencinin kırtasiye giderleri ortalama bin lira civarındadır. Çantanın ve diğer ürünlerin kalitesine göre fiyatlar değişebiliyor. Orta kaliteli ürünler 700 ile 800 lira arasındadır. Çanta fiyatları geçen seneye göre baya arttı." ifadelerini kullandı. (İLKHA)