Çobantaşı köyünde mıcır üreten bir firmanın, şehir merkezinden getirilen toz halindeki kimyasal atıkları gizlice toprağa gömdüğü iddialarına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde köy sakinleri seslerini duyurabilmek için yolu ulaşıma kapatmış, 11 yıldır köyde faaliyet yürüten firmanın çalışmalarında ötürü sürekli toza maruz kaldıklarını ve su kaynaklarının durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden köylüler firmadan şikâyetçi olmuştu.

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Ulusal basında geçen 'Çobantaşı Köyünde Mıcır Firmasınca Kimyasal Atık Gömülmesi' ile ilgili haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla müdürlüğümüzce açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Söz konusu haber üzerine Müdürlüğümüz personelince 28 Ağustos 2022 tarihinde Merkez ilçemize bağlı Çobantaşı köyünde habere konu olan bölgede denetim gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu haberde geçen toz halindeki kimyasal atıkların Asfalt Plent Tesisinden çıkan Filler (Taş Tozu) malzemesi olduğu tespit edilmiştir. Filler Malzemesi: 0.075 mm' lik elekten geçen agrega malzemesidir. Filler, bitümlü karışımlarda ince agrega oranını artırmak, boşluk miktarını azaltmak ve yüksek sıcaklıklarda karışımın deformasyona karşı dayanımını artırmak için kullanılmaktadır. Denetim esnasında herhangi bir kimyasal atık tespit edilmemiş olup, denetim ile ilgili iş ve işlemler Müdürlüğümüzce devam etmektedir.” denildi. (İLKHA)