Oda ve STK ziyaretleri kapsamında kentteki farklı oda ve STK temsilcilerine yönelik ziyaretlerini devam ettiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer, beraberindeki heyet ile birlikte Şahinbey Ziraat Odasını ziyaret etti.
Son dönemlerde akaryakıt başta olmak üzere gübre, ilaç ve diğer maliyetlerinin artması ile birlikte ciddi sıkıntılar yaşayan ve zor günler geçiren kentteki çiftçilerin sorunları konusunda Şahinbey Ziraat Odasına yönelik bir ziyaret gerçekleştiren Göçer, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.
Sıcak ve samimi bir ortamda geçen ziyarette Göçer ve heyetini Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ve yönetimi karşıladı.
HÜDA PAR heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Çolak, çiftçilerin yaşadıkları sorun, sıkıntı ve talepleri Göçer'e anlattı.
Çolak, tarımın önemine vurgu yaparak, artan girdi maliyetlerinin yüksek olmasının çiftçiliği zorlaştırdığına dikkat çekti.
Çiftçilerin girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar nedeniyle çok zor günler geçirdiğine dikkat çeken Çolak, çiftçilerin yaşadıkları sorunlara daha kalıcı çözümler bulunulması çağrısında bulundu.
HÜDA PAR'ın tarım ve hayvancılık ile ilgili projelerini tek tek anlatan Göçer, HÜDA PAR olarak tarım ve hayvancılığı önemsediklerini söyledi.
Ziyarette konuşan Göçer, özellikle mazot ve gübre gibi maliyetlerin artmasıyla sürekli zarar eden çiftçilerin çareyi tarımdan uzaklaşmakta bulmasının ülkenin geleceği açısından çok ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Çiftçinin üretim yapabilmesi için desteklenmesi ve tarıma teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Göçer, çiftçinin sahipsiz bırakılmasının doğru olmadığını vurguladı.
HÜDA PAR olarak salgın süreci başladıktan bu yana tarım ve gıda sektörünün çok stratejik bir sektör olduğunu söyledikleri halde bu konuda yeterli tedbirin alınmamasını yanlış bulduklarını ifade eden Göçer, Türkiye'nin gıda ve tarım noktasında kendisine yetebilen bir ülke olması gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde tarımsal ürünler ve gıdaların çok önemli hale geleceğine dikkat çeken Göçer, çiftçinin verimli bir şekilde tarım yapabilmesi için birçok alanda teşvik edilmesi gerektiğini, gıdanın öneminin arttığı böylesi bir dönemde çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Çiftçinin büyük sıkıntılar içinde olduğuna dikkat çeken Göçer, Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi, kendi kendine yetebilmesi, istihdamın artması ve işsizliğin azalması için tarım ve gıda sektörüne daha çok önem verilmesi çağrısında bulundu.
Her geçen gün tarımın ehemmiyetinin ve vazgeçilmezliğinin daha da arttığını belirten Göçer, çiftçiliğin cazibesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
"Çiftçi perişan sesini duyan yok"
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da çiftçinin sahipsiz kaldığı ve zarar ettiği için tarımdan koptuğuna dikkat çekti.
2016 yılında "Mazotun yüzde 50'si çiftçiden, yüzde 50'si devletten olacak" şeklinde verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Çolak, çiftçinin desteklenmesi konusunda açıklanan birçok projenin kâğıt üzerinde kaldığını belirtti.
Çolak, çiftçinin; destekleme prosedürlerine karşı güven duymadığını belirterek, "Üretim yapabilecek sahamız çok geniş, çok verimli topraklarımız var ama çiftçinin gücü yetmiyor. Son yıllarda girdiler çok yükseldi, yapılan destekleme yetmiyor. Prosedürlerle uğraşmak istemeyen pek çok üretici var. Bu nedenle mazot, gübre desteğine başvurmuyorlar." dedi.
Girdilerin aşırı derecede yüksek olmasından dert yanan Çolak, "Çiftçi perişan ve sesini duyan yok" diyerek şunları söyledi:
"Söz verildi, 'mazot desteğinin yüzde 50'si bizden, yüzden 50'i çiftçiden' denildi. Hani nerede, verilen bu sözlerin tutulması gerekiyor. Çiftçi ağustos ayının sonunda ekim hazırlığına başlayacaktır. Tekrar mazot ve gübre alacak, devlet yarısını verecekse bir an önce vermesi lazım. Çiftçi şu an aşırı derecede mağdur. Şehirde oturanları köye götürelim derken şu anda köydekiler kazanamadığından dolayı şehre yerleşiyor. Çiftçi köyde barınamıyor, çok zor durumdalar. Bize destek verin, üretelim. Çünkü verimli topraklarımız var ama zarar ettiğimiz çiftçi tarımdan uzaklaşıyor." (İLKHA)