40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle serinlemek isteyen bazı vatandaşlar, sulama kanalı, göl ve nehirlere akın etti. Suya fazla açılmalar ve yasak olmasına rağmen sulama kanallarına girilmesi ölümlere yol açabiliyor.

Boğulma vakalarının önüne geçilebilmesi için basit tedbirler alınabileceğini belirten vatandaşlar, sulama kanalına yakın yerlere yüzme havuzu yapılmasını istedi.

 

Özellikle gençlerin suyun akıntısını zararsız gördüklerini belirten Şanlıurfalılar, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini, kentteki yüzme havuzlarını yetersiz bulduklarını bu yüzde yetkililerin ücretsiz yüzme havuzu açmasını ve sulama kanallarındaki korumaların kalitesiz olduğunu söyledi.

"Çok basit önlemlerle yaşanan ölümlerin önüne geçilebilir"

Kente yüzme havuzu yapmanın çok pahalı olmadığını ifade eden Suna Bertan, "İklim burada çok sıcaktır. Yaz ayında hava 50 dereceye varıyor. Haliyle insanlar serinleme ihtiyacı duyuyor. Serinleyebilmek için havuzların da olması gerekiyor. Burada belediyeye iş düşüyor. Her 2 kilometreye bir havuz yapılabilir. Çok basit önlemlerle yaşanan ölümlerin önüne geçilebilir. Havuzların yapılması da çok masraflı değildir. Basit bir şekilde tedbirler alınabilir. Sulama kanalında yaşanan bu durumlar üzücüdür. Allah sabır versin. Belediye başkanlarına çağrıda bulunmak istiyorum. İnsanların serinlemesi için havuzlar yapın. Halk bilinçlendirilsin. Gençler, gençliğin verdiği enerjiden dolayı suyu zararsız zannediyorlar. Sulama kanalları tehlikelidir. Buradaki kanallar çok akıntılıdır. Urfa'da havuz alanı için birçok yer müsaittir. Belediye başkanları yüzme havuzlarını çoğaltabilir. Havuzlar ücretsiz yapılabilir." dedi.

"Son zamanlarda birçok arkadaşımız suda boğuldu"

Abdulhakim Akpolat

Şanlıurfa'daki yüzme havuzu sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Abdulhakim Akpolat, "Son zamanlarda birçok arkadaşımız suda boğuldu. Bu durum çok üzücüdür. Devlet öğrenciler için daha güzel havuzlar açsın. Yaz aylarında havalar çok sıcak olduğu için mecburen barajlarda yüzmek zorunda kalıyoruz. Devlet yüzme havuzu yaparsa orada yüzeriz. Eyyübiye'de bir yüzme havuzu var ama 2-3 günde bir kapatıyorlar. Bu duruma bir an önce çözüm bulunmalı. Yoksa gençlerimiz suda boğulacak. Genç sayımız artıyor ve maddi sıkıntı olduğundan dolayı yüzme havuzları ücretsiz olmalı. Şanlıurfa'da yüzme havuzları yeterli değil. Genç sayısı fazla diye yetmiyor. Her bir seansa yüzden fazla kişi gittiği için çocuklar üst üste oluyor. Bu yüzden de boğulma riski de artıyor." şeklinde konuştu.

"Yüzme havuzlarına biraz önem verilmeli"

Sulama kanallarına yerleştirilen korumaların ince ve kalitesiz olduğunu söyleyen İshak Subaşı, "Sulama kanalına alınabilecek önlemler çok basittir. Sulama kanallarındaki koruyucular kalitesiz ve ince ürünler olduğu için gençler kolaylıkla sökebiliyor. Okullar, cezaevindeki gibi teller gibi yüksek koruma yapılarak girilmesi önleniyorsa aynı korumayı sulama kanalları için de yapılabilir. Gerekirse kamera yerleştirilmeli. Şanlıurfa'da yüzme havuzu yetersizdir. Merkezi yerlere yüzme havuzu yapılmalı. Şanlıurfa gerçekten çok sıcak bir şehirdir. Sokakta yürüdüğün zaman komple ter olabiliyorsun. Sadece merkeze değil her yere yüzme havuzu kurulmalı. İnsanlar havuz olmadığından dolayı ister istemez baraja ve sulama kanalına giriyor. Yüzme havuzlarına biraz önem verilmeli. İnsanlar hayatını tehlikeye atacağına havuza gider. Yüzme havuzu Şanlıurfa'da çok yetersizdir. Şanlıurfa bu konuda aşırı derecede geridedir." diye konuştu.

"Ben senden daha iyi yüzüyorum diye iddiaya giriyorlar"

Muhammed Berat Yamangöz

Gençlerin gaza gelerek kendilerini tehlikeli sulara bıraktığına dikkat çeken Muhammed Berat Yamangöz, "Günümüzde çok ölüm yaşanıyor. Keyif için giden insanlar vefat ediyor. Şanlıurfa'daki gençlerimiz biraz bilinçsizdir. 'Ben senden daha iyi yüzüyorum' diye iddiaya giriyorlar. İddia bu sefer ölüme dönüşüyor. Sonra ailelerin canı çok yanıyor. Yüzme havuzları daha iyidir. Sulama kanallarına girmeye gerek yok. Gaza gelip barajlara girmek hoş bir şey değil. Barajların kapatılması ya da güvenliğinin artırılması gerekir. Güvenlik olmadığı sürece gençleri tutamazlar."  ifadelerini kullandı.

"İlle de sulama kanalına girmeye gerek yok"

Muhittin Vuran

Tehlikeli ve yasak olduğu halde sulama kanallarına girildiğini ifade eden Muhittin Vuran, "Sulama kanallarında ölenlere Allah rahmet eylesin. Kalanlara da Allah sabır versin. Herkes kendi çocuğuna sahip çıksa bu tür ölümler yaşanmaz. Devlet hangi kanal için tedbir alsın? Bir sürü kanal var. Gençler yüzme havuzuna gidebilir. İlle de sulama kanalına girmeye gerek yok. Tehlikeli olmasına rağmen kanallara giriliyor. Bile bile kendini tehlikeye atarak hem kendine hem de yakınlarına acı veriyor." dedi.

Resul Gündoğan ise "Sulama kanalları için önlem alınmıyor. Anne ve baba çocuğa eğitim vermeli. Memleketimiz sıcak bir memlekettir. Urfa'da yüzme havuzu artırılabilir. Yapay deniz ya da göl yapılabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)