MERSİN - Mersin Barosu Başkanlığı, muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Baro Hizmet Birimi Gökdelen 16. katta yapılan toplantıda muhtarlara CMK, adli yardım, aile içi şiddet ve çocuk hakları komisyonları tarafından yapılan çalışmalar anlatıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Süleyman Bal, "Ne yazık ki ülkemizde uzlaştırma konusunda vatandaşa inemedik, bu müesseseyi toplumumuza yeterince anlatamadık" dedi.

 

Toplantının açılışında konuşan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, muhtarları bilgilendirmek adına böyle bir toplantı organize ettiklerini söyleyerek, bu tür etkinliklerinin ileriki dönemlerde de süreceğini belirtti. Antmen, "Halkımız avukatsız iş yapmasın" diyerek, "Vatandaşımız parası var ise kendi avukatını çağıracak yoksa da biz destek vereceğiz. Ücretsiz avukatların paraları devlet tarafından ödenmektedir. 'Avukat istemiyorsun değil mi?' denildiğinde kesinlikle 'Hayır istiyorum' demelisiniz. 7/24 göreve atanan avukat en geç yarım saat içerisinde yanınızda olacaktır" dedi.

 

Barodan 5 ayda 380 adli yardım desteği

Kadın Sığınma Evi'nde olan kadınlar haricindeki vatandaşların, avukat tutacak ekonomik güce sahip olmamaları ve bunu belgelemeleri halinde adli yardım kapsamında ücretsiz avukatlık desteğinden yararlanabildiğini aktaran Cengiz, ayrıca asgari ücretli olup mal, mülk sahibi olmayan vatandaşlarında adli yardımdan yararlanabildiğini bildirdi. Mersin'de adli yardım kapsamında 5 ayda 380 avukat görevlendirmesi yaptıklarını ve bunların 330 tanesinin kadınlara yönelik davalar olduğunu vurguladı.

 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ece Kovan Demirtaş da, çocuk hakları, çocuklarda bu bilincin oluşturulması adına yaptıkları çalışmaları anlattı. Demirtaş, "Toplumda şiddete uğrayan, zorla evlendirilen, çalıştırılan veya hakkı ihlal edilen bir çocuk gördüğünüzde yetkililer ve bizlerle irtibata geçmenizi bekliyoruz" dedi.

 

Uzlaştırma, yargıda memnuniyeti arttıracak

Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Süleyman Bal, "Aslında bizim kendi kültürümüzde uzlaştırma var. Aradaki ihtilaf, sözü dinlenir bir insanın araya girmesi ile uzlaşma sağlanıyordu ancak kentleşme ile baba-oğlu şikayet eder hale geldik. Hukuk felsefecilerinin geliştirdiği uzlaştırma sistemi 2005 yılından itibaren ülkemizde uygulanmaktadır. Basit yaralamalar, tehditler, konut veya iş yeri dokunulmazlığını bozma, özel hayata müdahale gibi suçlar uzlaştırma kapsamındadır. Ancak ne yazık ki ülkemizde uzlaştırma konusunda vatandaşa inemedik, bu müesseseyi toplumumuza yeterince anlatamadık. Bu sistem ile ilgili insanlarımızı bilinçlendirirsek öncelikle taraflar sabıkalı olmayacak ve aralarındaki husumette devam etmeyecek, yargıdan memnuniyet artacak. Uzlaştırma hizmetini hukuk eğitimi almış uzmanlar vermekte olup, sizlerin desteği önemlidir" şeklinde konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)